Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 20:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στο τραπέζι τιμολόγια ρεύματος «δύο επιπέδων» για το 2023 

Eurogroup: Στο τραπέζι τιμολόγια ρεύματος «δύο επιπέδων» για το 2023 

To ενδεχόμενο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων με βάση το οποίο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι κάποιο συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, ενώ η όποια επιπλέον κατανάλωση θα τιμολογείται με τις τιμές αγοράς χωρίς επιδοτήσεις, θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του σημερινού Eurogroup

Όπως αναφέρεται το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης το 2022 εκτιμάται στο 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Πολλά από αυτά τα μέτρα είχαν ευρεία βάση και επικεντρώθηκαν στις τιμές της ενέργειας, αντί για στοχευμένα και στοχευμένα εισοδήματα. Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί διατηρηθούν σε ισχύ για ολόκληρο το έτος.

Στο μέλλον, ως μέρος της απάντησης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά, καλύτερα συντονισμένα και οικονομικά προσιτά. 

«Το 2023 θα εξετάσουμε τα μέτρα μας για να διασφαλίσουμε ότι είναι στοχευμένα και επικεντρωμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις που εκτίθενται προσωρινά. Θα μπορούσε να διερευνηθεί ένα καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων και άλλα συστήματα που επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα μέτρα θα πρέπει να υποστηρίξουν περαιτέρω τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και να επιταχύνουν την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό απαιτεί τη διατήρηση του μηνύματος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, στις μελλοντικές ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας. 

«Δεδομένων των ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων στις αγορές ενέργειας και για τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Το Eurogroup συμφωνεί με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει σταδιακά να αποσύρουν τέτοια μέτρα καθώς μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας. Από την άποψη αυτή, πολλά από τα μέτρα στήριξης που ισχύουν επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στις αρχές του επόμενου έτους. 

«Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε την απάντηση της δημοσιονομικής μας πολιτικής σε σχέση με την ενεργειακή στήριξη στην Ευρωζώνη και θα συζητήσουμε περαιτέρω μια κοινή προσέγγιση για τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης κατάλληλων τρόπων μείωσης της στήριξης, στις προσεχείς συνεδριάσεις μας, με βάση τη συμβολή και την εμπειρία της Επιτροπής από μέλη της ζώνης του ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Οι θέσεις του Eurogroup για την οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, το Eurogroup αποδίδει τη συνέχιση της ισχυρής μεταπανδημικής ανάκαμψης στη διάρκεια του 2022 στην αλλαγή πολιτικής σε εθνικό, κοινοτικό αλλά και σε επίπεδο Ευρωζώνης, παρά τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως, οι υψηλές πιέσεις από τις τιμές ενέργειας, η κάμψη της αγοραραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον και οι πιο αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης αρχίζουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο όσο πλησιάζει το 2023 επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο να διολισθήσει σε τεχνητή ύφεση τον χειμώνα, με επιστροφή της ανάπτυξης να προβλέπεται από την Άνοιξη και εφεξής, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της περιοχής. Εξαίρεση, η αγορά εργασίας που παραμένει ανθεκτική, έχοντας ευνοηθεί από τα βραχυπρόθεσμα εργασιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού SURE, καθώς και από τις πολιτικές της τελετυαίας δεκαετίας. 

Με βάση επίσης τις προβλέψεις της Κομισιόν, το έλλειμμα της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ για να διευρυνθεί ωστόσο το 2023 στο 3,7% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα ποικίλουν μεταξύ των χωρών μελών. Ο αριθμός των χωρών με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 10 έως 12 το 2022 – 2023 με βάση πάντα τις προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 92% του ΑΕΠ το 2023, συνεχίζοντας καθοδικά από τα επίπεδα του 2021, παρότι παραμένει πάνω από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα. 

Τέλος, το Eurogroup χαιρέτισε τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών μελών που δημοσιεύθηκαν στις 22 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι ο παράγοντας – κλειδί εξακολουθεί να είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών. Ταυτόχρονα, καλοσωρίζει την Κροατία ως το νέο μέλος του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurogroup: Αποφασίζει σήμερα για τη δόση προς την Ελλάδα – Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας – Η ατζέντα

Σε μείωση του χρέους κατά 5,2 δισ. ευρώ οδηγεί η θετική αξιολόγηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News