BUSINESS & FINANCE

Εurogroup: Επί τάπητος οι συνέπειες του πολέμου – Εξετάζονται πολιτικές για φθηνές κατοικίες

Εurogroup: Επί τάπητος οι συνέπειες του πολέμου – Εξετάζονται πολιτικές για φθηνές κατοικίες

Eπί τάπητος θα τεθούν σήμερα στο Εurogroup, που γίνεται στο Λουξεμβούργο, οι επιπτώσεις  στην οικονομία από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Ο πόλεμος  έχει εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα και επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως  λόγω της περιορισμένης προσφοράς πολλών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης  και της ενέργειας.  

Συνάμα θα εξεταστούν από το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ώστε να χαλιναγωγηθούν οι τιμές της ενέργειας όπως είναι  η κοινή προμήθεια του φυσικού αερίου αλλά και η επιβολή πλαφόν πανευρωπαϊκά που αποτελεί και πρόταση της Ελλάδας. Ενώ στο μικροσκόπιο θα ξαναβρεθούν οι επιλογές για  τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στην ατζέντα του σημερινού Εurogroup  μπαίνει ακόμη ένα θέμα προς συζήτηση, αυτό των υψηλών τιμών των κατοικιών  σε όλη τη Ευρωζώνη όπως αναφέρεται σε έκθεση -έγγραφο της Κομισιόν που  θα συζητηθεί σήμερα. 

Το έγγραφο περιγράφει την μεγάλη άνοδο τιμών για αγορά αλλά και για ενοικίαση που υπήρξε και κατά την περίοδο της πανδημίας και από την άλλη πλευρά τους κινδύνους τόσο από τη διόρθωση των τιμών των κατοικιών, όσο και  την επιδείνωση της οικονομικής δυνατότητας των ενοίκων/ιδιοκτητών λόγω της νέας κρίσης. 

Ουσιαστικά η Κομισιόν Κρούει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, πως θα είναι δύσκολο  γι αυτά να καλύψουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου ή την πληρωμή του ενοικίου τους.

Οι πολιτικές για τη στέγαση 

Η Κομισιόν προτείνει μια σειρά πολιτικών που θα μπορούσαν υιοθετηθούν για τη μείωση του κόστους στέγασης. Για παράδειγμα, μέσω  πολιτικών επιδοτήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες οι οποίες  θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα  και από την πλευρά της προσφοράς. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν εάν οι φόροι στέγασης που προκαλούν λιγότερες στρεβλώσεις είναι μικρότεροι, ενώ η Κομισιόν αναφέρεται και σε κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν από τα κράτη μέλη για νέες αναπτύξεις ακίνητης περιουσίας. 

Η ελληνική πλευρά 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την  προηγούμενη εβδομάδα προανήγγειλε πως η κυβέρνηση δουλεύει μια πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο προκειμένου οι νέοι να έχουν πρόσβαση στη στέγαση. Στο τραπέζι υπάρχουν συζητήσεις για παραχώρηση-ενοικίαση  κατοικιών  από τον ΟΑΕΔ ή τον ΕΤΑΔ σε νέα ζευγάρια που αρχίζουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σχέδιο που μελετάται μέσω του ΟΑΕΔ για την στέγαση των νέων αφορά:

  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους.
  • Την αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και νέους.

Διαβάστε επίσης: 

Σήμερα το Eurogroup – Συναντήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με Κλ. Ρέγκλινγκ και Β. Χόγιερ

Ράλι στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα

Πώς θα δουλέψει το πρόγραμμα στήριξης των νέων για απόκτηση κατοικίας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News