BUSINESS & FINANCE

Πώς θα δουλέψει το πρόγραμμα στήριξης των νέων για απόκτηση κατοικίας

Πώς θα δουλέψει το πρόγραμμα στήριξης των νέων για απόκτηση κατοικίας

Πρόγραμμα για τη στήριξη σε νέους και νέες αλλά και σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση στέγης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δουλεύουμε μία πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια. Πιστεύω, ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα διότι πια υπάρχει πρόβλημα».

Το θέμα της στέγασης είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και αλλά και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους αλλά δεν μπορούν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα σπίτι όπου θα στεγάσουν τη δική τους μελλοντική οικογένεια. Πολλοί νέοι σχεδόν το 70% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους, ενώ κοντά στα 30 ο Έλληνας νέος αποφασίζει να φύγει από αυτό όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το όριο ηλικίας είναι πολύ μικρότερο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο προκειμένου οι νέοι να έχουν προσβαση στη στέγαση. Στο τραπέζι υπάρχουν συζητήσεις για παραχώρηση-ενοικίαση κατοικιών από τον ΟΑΕΔ ή τον ΕΤΑΔ σε νέα ζευγάρια που αρχίζουν τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν αρκετά ακίνητα ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που είναι παραμελημένα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε λίγο τι μπορούμε να κάνουμε και τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε, ώστε τα διαμερίσματα αυτά να ξαναμπούν στην αγορά. Εξάλλου και στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ υπάρχει μεταρρύθμιση που αναφέρεται στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ) αλλά και ανάπτυξη πολιτικών που θα διευκολύνουν τη στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους».

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Money Review, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να συμβάλλει με διαφορετικά εργαλεία ώστε οι νέοι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια κατοικία με χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σχέδιο που μελετάται μέσω του ΟΑΕΔ για την στέγαση των νέων αφορά:

  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας. 
  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους.
  • Την αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και νέους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά από την εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ

Aθάνατο, προσώρας, το ελληνικό real estate

Γ. Γκάνος (Alpha Bank): Σε τροχιά ανάπτυξης το ελληνικό real estate – Ευκαιρίες για τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News