Business & Finance Τρίτη 15/11/2022, 08:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μείωση του χρέους κατά 5,2 δισ. ευρώ οδηγεί η θετική αξιολόγηση

Στις 22 Νοεµβρίου αναµένεται η πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της απλής µεταπρογραµµατικής εποπτείας.

Σε μείωση του χρέους κατά 5,2 δισ. ευρώ οδηγεί η θετική αξιολόγηση

Την ερχόµενη Τρίτη 22 Νοεµβρίου αναµένεται να δηµοσιευθεί η νέα αξιολόγηση των θεσµών, η πρώτη στο πλαίσιο της απλής µεταπρογραµµατικής εποπτείας, η οποία θα συνοδεύεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, από µια σηµαντική ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή, η ελάφρυνση συνίσταται στη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο που είχε πάρει η χώρα το 2012 από τον EFSF για επαναγορά χρέους. Συγκεκριµένα δανείστηκε 11 δισ. ευρώ και αγοράστηκαν τότε οµόλογα 31 δισ. ευρώ, σβήνοντας έτσι χρέος 20 δισ. ευρώ. Επιβαρύνθηκε όµως µε αυτό το περιθώριο, το step up, το οποίο τώρα θα διαγραφεί, ως αποτέλεσµα της θετικής –όπως αναµένεται– αξιολόγησης.

Η ελάφρυνση είναι ευπρόσδεκτη, καθώς αντισταθµίζει εν µέρει την πιθανολογούµενη επιβάρυνσή του από τη Eurostat. H Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία φέρεται αποφασισµένη να προσθέσει τελικά στο χρέος µέρος ή το σύνολο των εγγυήσεων που έδωσε το ∆ηµόσιο στην τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο του «Ηρακλή», ύψους 18,3 δισ. ευρώ.

Η συγκράτηση του χρέους διευκολύνεται, εξάλλου, σε µεγάλο βαθµό από τον πληθωρισµό, σε συνδυασµό µε την υψηλή ανάπτυξη (καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό του πληθωρισµένου ΑΕΠ). Το γεγονός αυτό αναµένεται να αποτυπώνεται και στην ανάλυση βιωσιµότητας χρέους, η οποία εµπεριέχεται στην αξιολόγηση. Σύµφωνα µε τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 θα υποχωρήσει στο 171,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 161,9% το 2023 και στο 156,9% το 2024. Συνεπώς, ακόµη κι αν επιβαρυνθεί από τη Eurostat δεν αναµένεται να εκτροχιαστεί. ∆ιαπίστωση µε την οποία συµφωνούν και οι ευρωπαϊκοί θεσµοί, σύµφωνα µε πληροφορίες.

Η επικείµενη αξιολόγηση θα συνοδεύεται επίσης από ακόµη µία –την τελευταία– επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά οµόλογα, τα γνωστά SMPS και ANFAS, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Και τα δύο αυτά «δώρα» θα δοθούν τον ∆εκέµβριο, µε απόφαση του ESM.

Tόσο η επιστροφή των SMPS και ANFAS όσο και η απαλλαγή από το επιτοκιακό περιθώριο είναι µέτρα που εφαρµόζονται µετά την έξοδο από το µνηµόνιο το 2018 στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, που είχε τότε αποφασιστεί. Κανονικά, τα µέτρα αυτά θα είχαν ολοκληρωθεί µε τη λήξη της ενισχυµένης εποπτείας, τον περασµένο Αύγουστο. Επειδή, όµως, είχε παραλειφθεί µία αξιολόγηση το 2019, εν µέρει λόγω εκλογών, έµεινε σε εκκρεµότητα µία δόση. Ετσι, το περασµένο καλοκαίρι αποφασίστηκε να δοθεί η τελευταία αυτή εκκρεµής δόση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της απλής µεταπρογραµµατικής εποπτείας, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης 22 προαπαιτουµένων, που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας. Η αξιολόγηση έγινε στα µέσα Οκτωβρίου και η έκβαση εκτιµάται ότι θα είναι θετική.

Το ύψος του χρέους, πάντως, αναδεικνύεται σε µείζον κριτήριο, ενόψει και της αναθεώρησης του Συµφώνου Σταθερότητας, όπως προκύπτει και από τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περασµένης εβδοµάδας που προβλέπουν πιο αυστηρή αντιµετώπιση για τις υπερχρεωµένες χώρες στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος (EDP). Eτσι, κάθε δυνατή συγκράτησή του είναι ευκταία, ενώ παράλληλα, ασφαλώς, συµβάλλει θετικά και στις αξιολογήσεις των οίκων, ενόψει απόκτησης επενδυτικής βαθµίδας από τη χώρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη η Ελλάδα το 2023 

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 6% για το 2023

Τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News