Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 20:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Όχι» στα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, λένε οι ΥΠΟΙΚ 

Eurogroup: «Όχι» στα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, λένε οι ΥΠΟΙΚ 

Στην αποφυγή οριζόντιων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, εστίαση στην προστασία των ευάλωτων, αλλά και τον συντονισμό των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%», σημειώνεται στην κοινή δήλωση των υπουργών.

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ακόμη πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση του εξωτερικού σοκ που προκαλείται στην οικονομία «θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας». 

Στοχευμένα μέτρα 

Οι ΥΠΟΙΚ δεσμεύονται να προστατέψουν όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουν επίσης ότι οι «κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα».

Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, οι ΥΠΟΙΚ θα συντονίσουν τα μέτρα για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, «μεταξύ άλλων με την αποχή από επιζήμιες φορολογικές προσαρμογές». Στη δήλωση σημειώνεται πως απαιτείται «στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, υπό μία ευρύτερη έννοια, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε». 

Ειδικότερα, στόχος είναι να αποφευχθεί το σοκ στις τιμές της ενέργειας να οδηγήσει σε περαιτέρω επιτάχυνση της δυναμικής του πληθωρισμού, που θα έβλαπτε τις οικονομίες της Ευρωζώνης. «Ως εκ τούτου, επιδιώκουμε να απέχουμε από πολιτικές που θα ενίσχυαν τις πληθωριστικές πιέσεις».

Κλειδί η μείωση της κατανάλωσης

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ακόμη πως η επιτάχυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας «είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησής της Ευρωζώνης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», υπενθυμίζοντας τη σημασία των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών αγορών.

«Αυτά είναι κρίσιμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την προστασία των οικονομιών μας από μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και τη δημιουργία των θεμελίων για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη. Το RRF και το RePowerEU μπορούν να παράσχουν σημαντική υποστήριξη από αυτή την άποψη. Ενδέχεται να χρειαστούν στοχευμένες και προσωρινές πολιτικές που δεν στρεβλώνουν την ενιαία αγορά για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που εκτίθενται σε υψηλές τιμές ενέργειας να μεταβούν σε μειωμένα ανοίγματα, με εκείνες που αποκομίζουν απροσδόκητα έσοδα από υψηλές τιμές ενέργειας συμβάλλοντας με το μερίδιό τους στην αλληλεγγύη με την υπόλοιπη κοινωνία», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η οικονομία παραμένει ισχυρή 

Οι ΥΠΟΙΚ δηλώνουν ότι παραμένουν «σίγουροι για την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας και την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της κρίσης των τιμών της ενέργειας». Τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν ισχυρά και οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα βελτιώσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας, καθιστώντας τις καλύτερα προετοιμασμένες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Τονίζουμε τη σημασία του στενού συντονισμού και των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου χρειάζεται, και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε τους στόχους πολιτικής μας με ενιαίο τρόπο. 

«Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό μας, προκειμένου να δώσουμε μια αποφασιστική και ευέλικτη πολιτική απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News