Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σχέση των Ελβετών με τα μετρητά περνάει κρίση

Η σχέση των Ελβετών με τα μετρητά περνάει κρίση

Ίσως τελικά τα μετρητά να μην είναι ο βασιλιάς, τουλάχιστον όχι πλέον, όπως αποδεικνύει η ξεθωριασμένη αγάπη των Ελβετών για αυτά, παρότι πρόκειται για ένα λαό που είχε εμμονή μαζί τους.

Περίπου το 36% των συναλλαγών των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε με φυσικό χρήμα πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB). Αυτό συγκρίνεται με 43% το 2020 — όταν η πανδημία μαινόταν, αποθαρρύνοντας τη χρήση μετρητών — και 70% το 2017. Άλλο ένα 33% έγινε με χρεωστικές κάρτες, 13% με πιστωτικές κάρτες και 11% μέσω εφαρμογών πληρωμών για κινητά.

Τα μετρητά είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην Ελβετία, όπου κάθε κάτοικος κατέχει ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 11.824 δολάρια σε χαρτονομίσματα και κέρματα, τα περισσότερα από όλες τις οικονομίες όπου η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκεντρώνει δεδομένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Επιπλέον, μια ομάδα που ονομάζεται Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας συγκέντρωσε πρόσφατα περισσότερες από 130.000 υπογραφές για την αναγνώριση της ύπαρξης φυσικού χρήματος στο σύνταγμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει την προληπτική κίνηση ενάντια στη διάδοση του ψηφιακού χρήματος, υποστηρίζοντας μια εθνική ψηφοφορία για την αλλαγή του συντάγματος από αυτή την άποψη.

«Η μείωση στη χρήση μετρητών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», είπε ο αντιπρόεδρος της SNB Martin Schlegel. «Σε περισσότερες από μία στις τρεις πληρωμές χρησιμοποιούνται μετρητά- αυτή είναι μια ισχυρή δήλωση ότι ο πληθυσμός θέλει φυσικά χρήματα».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Με χρήση κάρτας κάναμε το 38,5% των αγορών το 2022

Η νέα τάση που ακολουθούν οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν ρευστότητα

DBRS: Υποβαθμίζει το outlook των ΗΠΑ – Κίνδυνος αδράνειας του Κογκρέσου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News