Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελβετικό κοινοβούλιο θα διερευνήσει την κατάρρευση της Credit Suisse

Το ελβετικό κοινοβούλιο θα διερευνήσει την κατάρρευση της Credit Suisse

Η κατάρρευση της Credit Suisse και η εξαγορά της από την UBS θα διερευνηθούν από κοινοβουλευτική επιτροπή (PUK), ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο της άνω βουλής της Ελβετίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υποστήριξη δύο υποεπιτροπών για βαθύτερη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν η κυβέρνηση, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς κατά την πορεία προς την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse.

Η ακριβής εντολή της έρευνας καθώς και η σύνθεση της επιτροπής δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και θα αποφασιστούν από τα δύο νομοθετικά σώματα κατά τις επόμενες συνόδους τους, οι οποίες αρχίζουν στις 30 Μαΐου, σημειώνει το Reuters.

«Δεδομένης της έκτασης των γεγονότων και των οικονομικών επιπτώσεων, το γραφείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται η σύσταση PUK», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Άνω Βουλής.

«Το γραφείο τάσσεται υπέρ της ευρείας διατύπωσης της διερευνητικής εντολής, και της αποσαφήνισης των γεγονότων των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην έκτακτη συγχώνευση», προστίθεται.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου του Μαρτίου, η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse για 3 δισ. ελβετικά φράγκα σε μετοχές και να αναλάβει έως και 5 δισ. φράγκα σε ζημίες που θα προέκυπταν από την εκκαθάριση μέρους της επιχείρησης, σηματοδοτώντας την πρώτη διάσωση μιας παγκόσμιας τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008.

Μια κανονιστική κατάθεση την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πώς η UBS πιέστηκε να αγοράσει την Credit Suisse σε μια συμφωνία που δεν ήθελε, ενώ η UBS σημείωσε επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές ζημίες από την εξαγορά.

Η χρήση των νόμων έκτακτης ανάγκης για τη διευκόλυνση της κρατικής εξαγοράς θα μπορούσε να είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν από την Επιτροπή.

Η εξαγορά της τράπεζας από την UBS υποστηρίχθηκε με 200 δισ. ελβετικά φράγκα (225,00 δισ. δολάρια) από την κυβέρνηση, η οποία ήταν αποφασισμένη να αποτρέψει την κατάρρευση της Credit Suisse που θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να απορροφήσει έως και 9 δισεκατομμύρια φράγκα σε πιθανές ζημίες της UBS ως αποτέλεσμα της εξαγοράς.

Η ερευνητική επιτροπή δεν θα μπορεί να σταματήσει τη συμφωνία, θα έχει, όμως, εξουσίες κλήτευσης και αναμένεται να ανακρίνει διευθυντές και των δύο τραπεζών καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και να έχει πρόσβαση στα πρακτικά των κυβερνητικών συνεδριάσεων.

Η εξαγορά, η οποία υπογράφηκε από μια μικρή ομάδα νομοθετών, προκάλεσε ευρεία δημόσια κριτική, ιδίως για την παράκαμψη του κοινοβουλίου, το οποίο τον περασμένο μήνα αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία.

Η ενέργεια ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική και η εξαγορά αναμένεται να προχωρήσει, με την UBS να αναμένει να την κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ακροάσεις της Επιτροπής θα μπορούσαν, ωστόσο, να δώσουν νέες πληροφορίες για το πώς προέκυψε η μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Θα είναι μόλις η πέμπτη φορά που συστήνεται μια τέτοια επιτροπή στη σύγχρονη ιστορία της Ελβετίας, με την πρώτη να έχει συσταθεί το 1961 για να εξετάσει τη διαδικασία ανάθεσης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News