Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 22:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς: GM και Posco εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για εργοστάσιο μπαταριών EV στο Κεμπέκ

Καναδάς: GM και Posco εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για εργοστάσιο μπαταριών EV στο Κεμπέκ

Η αμερικανική General Motors και η νοτιοκορεατική Posco Future εξασφάλισαν το ήμισυ της χρηματοδότησης για ένα εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στο Κεμπέκ, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων C$ (442 εκατομμύρια δολάρια), από την επαρχιακή και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο του 2022, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με την ονομασία Ultium Cam και την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής υλικού καθόδου στο Becancour, που βρίσκεται μεταξύ του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ. Οι κάθοδοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του κόστους μιας κυψέλης μπαταρίας, σύμφωνα με τη General Motors. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα μεταξύ 2020 και 2025.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και του Κεμπέκ θα συνεισφέρουν έκαστη περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια C$ στο έργο, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών.

«Η παραγωγή αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μπαταριών για το πρόγραμμα Ultium της GM, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως έως το 2025», ανέφερε η κυβέρνηση του Κεμπέκ τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί περισσότερο από ένα έτος για να επιτευχθεί μια οικονομική συμφωνία. Η καναδική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση από τότε που η Stellantis NV και η LG Energy Solution Ltd. ανέστειλαν την κατασκευή του εργοστασίου μπαταριών Windsor, Ont., αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων C$ πριν από δύο εβδομάδες, μη ικανοποιημένες από την υποστήριξη των κυβερνήσεων. Το εργοστάσιο της Stellantis ανακοινώθηκε πριν οι ΗΠΑ ψηφίσουν πέρυσι το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει ελκυστική στήριξη στις εταιρείες καθαρής τεχνολογίας.

Το Becancour, μια μικρή πόλη περίπου 14.000 κατοίκων, πρόκειται να γίνει το κέντρο για την παραγωγή εξαρτημάτων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια. Η γερμανική BASF SE και η βραζιλιάνικη μεταλλευτική εταιρεία Vale SA έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν στην περιοχή. 

Η Ford Motor Co. βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την κατασκευή εργοστασίου καθόδου με τον νοτιοκορεατικό παραγωγό EcoPro BM Co., ανέφερε το Bloomberg πέρυσι. Η αυτοκινητοβιομηχανία κατέληξε σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για την προμήθεια έως και 13.000 τόνων υδροξειδίου του λιθίου ετησίως από τη μελλοντική εγκατάσταση της Nemaska Lithium Inc. που υποστηρίζεται από τη Livent Corp. στο Becancour, αρχής γενομένης από το 2025.

«Θα προβούμε σύντομα σε περαιτέρω ανακοινώσεις για τη διάρθρωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Francois Legault, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της GM ιστορική.

Περισσότερο από το 15% των άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων C$ που πραγματοποιήθηκαν στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου έγιναν στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το Investissement Quebec, τον οικονομικό βραχίονα της κυβέρνησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News