Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 08:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάστημα: Εταιρείες διεκδικούν μερίδιο της αγοράς για δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις

Διάστημα: Εταιρείες διεκδικούν μερίδιο της αγοράς για δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις

Η SpaceX του Elon Musk και η T-Mobile US Inc. έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με έναν ισχυρό επικριτή της πρότασής τους να προσφέρουν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω δορυφόρου, καθώς η AT&T Inc. σημειώνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να επηρεάζει τις υπάρχουσες ασύρματες υπηρεσίες.

Οι ρυθμιστικές αρχές «θα πρέπει να απορρίψουν το αίτημα της SpaceX, η οποία ζητά να την εμπιστευτούν όταν λέει ότι δεν θα προκαλέσει παρεμβολές» και να απαιτήσουν περισσότερες πληροφορίες προτού επιτρέψουν την υπηρεσία, δήλωσε η AT&T σε μια αναφορά της στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. 

Η AT&T έχει το δικό της σχέδιο για κλήσεις μέσω δορυφόρου και δήλωσε ότι σκοπεύει να αποδείξει ότι η προσφορά της, μέσω της AST SpaceMobile Inc., δεν θα προκαλέσει παρεμβολές στα συμβατικά επίγεια συστήματα που βασίζονται σε πύργους.

Οι εταιρείες βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να αξιοποιήσουν την αγορά για κλήσεις μέσω δορυφόρου, προσφέροντας συνδέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές πέρα από την εμβέλεια των πύργων κινητής τηλεφωνίας. Οι νέες υπηρεσίες στοχεύουν στη χρήση των απλών κινητών τηλεφώνων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και όχι εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Το σχέδιο της T-Mobile ανακοινώθηκε πέρυσι σε συνέντευξη Τύπου στο συγκρότημα Starbase της SpaceX στο Τέξας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mike Sievert να συμμετέχει μαζί με τον Musk. Η υπηρεσία, η οποία αξιοποιεί τους δορυφόρους Starlink της SpaceX, θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται αρχικά μηνύματα, εικόνες και ενδεχομένως μικρά αρχεία βίντεο. Οι φωνητικές δυνατότητες θα έρθουν αργότερα. 

Ο συνεργάτης της AT&T SpaceMobile ανακοίνωσε τον Απρίλιο μια επιτυχημένη φωνητική κλήση μέσω δορυφόρου από το Τέξας στην Ιαπωνία. Δεν έχει δηλώσει πότε μπορεί να προσφερθεί στο κοινό υπηρεσία φωνής με δορυφορική υποστήριξη. Εν τω μεταξύ, τα νέα iPhones της Apple Inc. επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα μέσω δορυφόρου σε υπηρεσίες πρώτης αντίδρασης και να αναφέρουν δυστυχήματα σε περιοχές χωρίς κάλυψη από κινητά τηλέφωνα.

Η T-Mobile και η SpaceX δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την κατάθεση της AT&T.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News