Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μείωση των θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο μετά από 7 μήνες

ΗΠΑ: Μείωση των θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο μετά από 7 μήνες

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, επέφεραν εκ νέου πιέσεις στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας της χώρας. 

Βάσει των στοιχείων, τον Δεκέμβριο ο αριθμός των θέσεων εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου περιορίσθηκε κατά 140.000, σηματοδοτώντας την πρώτη υποχώρηση μετά από επτά μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, όταν η αμερικανική αγορά εργασίας έχασε τον ανεπανάληπτο αριθμό των 20,68 εκατ. θέσεων εργασίας. 

Έκτοτε έχει αρχίσει επίσης μια πρωτόγνωρη ανάκτηση των χαμένων θέσεων, όμως σε πολύ πιο περιορισμένο επίπεδο, καθώς από τον Μάιο, στην αμερικανική οικονομία έχουν επιστρέψει 12,3 εκατ. θέσεις, πολύ λιγότερες θέσεις από τα 22 εκατ. Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. 

Η μείωση του Δεκεμβρίου δεν είχε κάποιο αντίκτυπο στο ποσοστό ανεργίας, αφού παρέμεινε στο 6,7%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για οριακή του άνοδο στο 6,8%. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι κλάδοι της εστίασης και της φιλοξενίας, από τη στιγμή που τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία υπέφεραν από τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση των μετακινήσεων. 

Οι χαμένες θέσεις εργασίας και από τους δύο κλάδους τον Δεκέμβριο ανήλθαν στις 498.000, με τις 372.000 εξ αυτών να αφορούν τα εστιατόρια και τα μπαρ. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Στατιστικής για την Εργασία, συνολικά από τον περασμένο Ιανουάριο η φιλοξενία και η εστίαση έχουν χάσει 3,9 εκατ. θέσεις, μειωμένες κατά 23,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News