Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 22:00
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έρχεται νέα κρίση για τη λίρα; Εξαρτάται από τον νικητή των εκλογών

Έρχεται νέα κρίση για τη λίρα; Εξαρτάται από τον νικητή των εκλογών

Τεράστιες διακυμάνσεις καταγράφει πριν τις εκλογές η τουρκική λίρα, με τα «σκαμπανεβάσματα» κατά πάσα πιθανότητα να συνεχίζονται και μετά την ανάδειξη του αποτελέσματος την Κυριακή. Μάλιστα, η πορεία της λίρας εφεξής εξαρτάται άμεσα από τον πρόεδρο που θα αναδειχθεί στις τουρκικές εκλογές.

Ειδικότερα, η αξία της λίρας αυτή τη στιγμή έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του 2021 μόνο λόγω των επίμονων και ισχυρών παρεμβάσεων για σταθεροποίησή της και παρά την επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν να μην ανεβάσει τα επιτόκια. Ενδεικτικά, σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της λίρας έπαιξε το πρόγραμμα αποταμίευσης σε λίρες, γνωστό στη χώρα ως πρόγραμμα KKM, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τονώσει τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα με κρατική εγγύηση απόδοσης των καταθέσεων σε λίρες, που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει κάθε πτώση έναντι του δολαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας ανέβασαν την προμήθεια για αγορές δολαρίων στη διατραπεζική αγορά, έπειτα από προφορικό αίτημα της κεντρικής τράπεζας για περιορισμό των αγορών ξένων νομισμάτων.

Εάν νικήσει ο Ερντογάν;

Έτσι, η λίρα αυτή τη στιγμή και ιδίως δεδομένης της τεταμένης κατάστασης προεκλογικά, κρέμεται από μία κλωστή. Όπως προβλέπουν οικονομολόγοι, στην περίπτωση που νικήσει ξανά ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να δούμε μέσα σε λίγους μήνες νέα κατάρρευση της λίρας.

«Τελικά, η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης σημαίνει ότι η τουρκική λίρα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στα νομίσματα με τη χειρότερη επίδοση διεθνώς για κάποιο διάστημα ακόμα», δήλωσε στο CNBC ο Mike Harris, ιδρυτής της συμβουλευτικής Cribstone Strategic Macro.

Αυτό οφείλεται βέβαια στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει διακυμάνσεις και να βρίσκεται συχνά σε κατάσταση κρίσης. «Η λίρα είναι βαριά υπερτιμημένη ως αποτέλεσμα των προσπαθειών παρέμβασης και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, το νόμισμα ενδέχεται να κινηθεί απότομα προς πάσα κατεύθυνση», δήλωσε στο CNBC ο Brendan McKenna της Wells Fargo.

Εάν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου;

Εάν επικρατήσει στις εκλογές ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τότε και πάλι θα αντιδράσει η λίρα, καθώς έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την ορθή οικονομική πολιτική, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στη χώρα.

Εφόσον ο Κιλιτσντάρογλου υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα ανακτήσει την ανεξαρτησία της και θα ανεβάσει τα επιτόκια. Όπως σχολίασε ο Paresh Upadhyaya της Pioneer Investments αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση και θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αποθεματικών της χώρας σε ξένα νομίσματα, τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί στην προσπάθεια υποστήριξης της λίρας.

Έτσι, στην περίπτωση ανάδειξης του Κιλιτσντάρογλου, η λίρα είναι πολύ πιθανό να εκτιναχθεί μεν, αλλά  προσωρινά, εν μέρει λόγω του ενθουσιασμού από την ήττα του Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι οικονομολόγοι διαβλέπουν ότι στο σενάριο επικράτησης Κιλιτσνάρογλου, το μέλλον της λίρας θα είναι πιο αισιόδοξο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τι θα σήμαινε για την οικονομία η ήττα του Ερντογάν

Οι Τούρκοι προτιμούν το Μεγάλο Παζάρι από τις τράπεζες, για την ανταλλαγή συναλλάγματος

Τουρκία: Πώς μειώνει τις αγορές δολαρίων – Προεκλογική απόπειρα σταθεροποίησης της λίρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News