Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 21:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Τούρκοι προτιμούν το Μεγάλο Παζάρι από τις τράπεζες, για την ανταλλαγή συναλλάγματος

Οι Τούρκοι προτιμούν το Μεγάλο Παζάρι από τις τράπεζες, για την ανταλλαγή συναλλάγματος

Οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει επαναφέρει το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας, καθώς γίνεται καταφύγιο για τους σύγχρονους εμπόρους συναλλάγματος που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την εμβέλεια της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η μετατόπιση οδήγησε τον λαβύρινθο των παλαιοπωλείων, των μπουτίκ κοσμημάτων, των πάγκων που πωλούν μπιχλιμπίδια και των εμπόρων δέρματος, σε μια νέα παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία για την τουρκική λίρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Καθώς οι περιορισμοί στις τοπικές τράπεζες εντείνονται τις εβδομάδες που απομένουν πριν από τις εκλογές, αυτό το παράλληλο επιτόκιο έχει εδραιωθεί περισσότερο.

«Ό,τι και να κάνετε, μην κρατάτε τουρκικές λίρες», είπε ένας βετεράνος έμπορος χρυσού και συναλλάγματος στο παζάρι, ο οποίος όπως και άλλοι ζήτησε να παραμείνει κρυφό το όνομά του, για να αποφύγει πιθανές επιπτώσεις, επειδή μιλούσε ελεύθερα για οικονομικά προβλήματα. 

Η μικροδιαχείριση της επίσημης αγοράς συναλλάγματος οδήγησε τους δανειστές να κάνουν περισσότερες πωλήσεις δολαρίων στο παζάρι και στα εκατοντάδες ανταλλακτήρια του. 

Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα στο παζάρι είναι νόμιμες και σε μεγάλο βαθμό μη καταχωρημένες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του ημερήσιου τζίρου. Αλλά τα γραφεία ανταλλακτηρίων λένε ότι οι επιχειρήσεις ανθούν, κυρίως λόγω των εταιρικών πελατών.

Τεράστια τετράτροχα χρηματοκιβώτια διασχίζουν το Μεγάλο Παζάρι συνοδευόμενα από φρουρούς ασφαλείας, μεταφέροντας δολάρια για μεγάλες εταιρείες. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η λίρα της Τουρκίας

Μόμπιους: Οι μετοχές, το καλύτερο «τουρκικό» στοίχημα μετά τις εκλογές

Die Zeit: «Βαριά ασθενής» η τουρκική κοινωνία εδώ και δεκαετίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News