Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πώς μειώνει τις αγορές δολαρίων – Προεκλογική απόπειρα σταθεροποίησης της λίρας

Τουρκία: Πώς μειώνει τις αγορές δολαρίων – Προεκλογική απόπειρα σταθεροποίησης της λίρας

Οι εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας ανέβασαν την προμήθεια για αγορές δολαρίων στη διατραπεζική αγορά, έπειτα από προφορικό αίτημα της κεντρικής τράπεζας για περιορισμό των αγορών ξένων νομισμάτων.

Στόχος του αιτήματος είναι η σταθεροποίηση της λίρας πριν τις εκλογές, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος που επικαλείται το Bloomberg. Το spread μεταξύ της διατραπεζικής προμήθειας για τις λίρες και της τιμής spot στο Μεγάλο Παζάρι διευρύνθηκε έως και 7% σήμερα το πρωί. 

Οι τράπεζες στη χώρα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ώστε μειώσουν τις πωλήσεις ξένων νομισμάτων, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε προεκλογικά. Μάλιστα, στην αρχή του μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τους δανειστές να περιορίσουν τις πωλήσεις σε δολάρια σε εταιρείες που δεν έχουν επείγουσες πληρωμές και να δώσουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση της ζήτησης από ειδικές καταθέσεις σε λίρες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι πολλές εταιρείες δεν είχαν πρόσβαση σε ξένα νομίσματα μέσω των τραπεζών, στράφηκαν στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκει κανείς γραφεία συναλλάγματος και εμπόρους χρυσού.

Ας σημειωθεί πως από το 2021 εφαρμόζεται στη χώρα ένα πρόγραμμα αποταμίευσης σε λίρες, γνωστό στη χώρα ως πρόγραμμα KKM, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τονώσει τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα με κρατική εγγύηση απόδοσης των καταθέσεων σε λίρες, που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει κάθε πτώση έναντι του δολαρίου. Εισήχθη εν μέσω μιας νομισματικής κρίσης στα τέλη του 2021 και έχει γίνει το προτιμώμενο εργαλείο της κυβέρνησης για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη λίρα.

Τον περασμένο μήνα, ορισμένοι δανειστές έλαβαν ειδοποίηση ότι είχε οριστεί ημερήσιο όριο για το πόσο ξένο νόμισμα μπορούν να αγοράσουν στη διατραπεζική αγορά πέρα ​​από τις ανάγκες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος KKM.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τι θα σήμαινε για την οικονομία η ήττα του Ερντογάν

Οι Τούρκοι προτιμούν το Μεγάλο Παζάρι από τις τράπεζες, για την ανταλλαγή συναλλάγματος

Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News