ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κόλπο του ασανσέρ και άλλες επτά συμβουλές για επιτυχημένο networking 

Το κόλπο του ασανσέρ και άλλες επτά συμβουλές για επιτυχημένο networking 

Οι παλάμες σας αρχίζουν να ιδρώνουν, ακούτε τους παλμούς της καρδιάς σας να ανεβαίνουν, αναρωτιέστε για πόσο ακόμα τα πόδια σας θα είναι ικανά να σας κρατούν όρθιους και η πιθανότητα, ο πανικός να είναι ζωγραφισμένος στο πρόσωπό σας, την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, σας προκαλεί τρόμο. 

Αν αυτό είναι κάτι που σας αντιπροσωπεύει κάθε φορά που σκέφτεστε να πάτε να συστηθείτε σε κάποιον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του δωματίου, τότε ακολουθούν οκτώ συμβουλές για να ξεπεράσετε το φόβο σας και να μπορέσετε να αναπτύξετε σχέσεις από το μηδέν, που αργότερα ίσως, σας ανοίξουν τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή. 

1. Εκπέμψτε θετική ενέργεια, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση 

Καλώς ή κακώς, κανείς δεν θέλει να είναι κοντά σε κάποιον που συνεχώς γκρινιάζει, δεν χαμογελάει ποτέ και η αυτοπεποίθησή του φαίνεται πως είναι ανύπαρκτη. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες, το άτομο το οποίο επιθυμείτε να προσεγγίσετε, να σας δώσει περισσότερη σημασία, τότε κρατήστε θετική στάση και παραμείνετε πρόσχαροι.

2. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος

Με την ίδια λογική, η στάση του σώματος με καμπούρα, σταυρωμένα χέρια μπροστά στο στήθος και πόδια κλειστά και μαγκωμένα σε στάση προσοχής, δεν θα βοηθήσει. 
Η ίσια πλάτη με τους ώμους κάτω και η χαλαρή στάση του σώματος -αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό- είναι ιδανική. 
Μία ακόμη συμβουλή σχετικά με αυτό, είναι όταν κάθεστε σε μία καρέκλα, να προσπαθείτε να καταλαμβάνετε όσο περισσότερο χώρο μπορείτε, αντί να κουλουριάζεστε σε μία άκρη. Επίσης όταν μιλάτε, τα χέρια σας θα πρέπει να παραμένουν κοντά στο σώμα σας, για να μην αποσπούν την προσοχή του συνομιλητή σας.

3. Σκεφτείτε ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί 

Πριν πάτε να μιλήσετε σε κάποιον, και αφού έχετε κάνει τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ακόμα να έχετε δεύτερες σκέψεις. Εκεί είναι η στιγμή που πρέπει να αναρωτηθείτε τι μπορεί να πάει λάθος. Η απάντηση είναι πως στην χειρότερη περίπτωση ο άλλος μπορεί να σας αγνοήσει, που ακόμα και έτσι, τουλάχιστον θα έχετε κάνει την προσπάθεια από τη δική σας πλευρά. Στην τελική, αν δεν πάτε να συστηθείτε, σίγουρα θα είναι εξ΄αρχής, σαν να σας έχουν αγνοήσει, οπότε πρακτικά δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτα. 

4. Βρείτε το «στόχο» τη στιγμή που είναι μόνος του 

Είναι λογικό όταν κάποιος είναι ένα γνωστό πρόσωπο σε ένα περιβάλλον, να περιτριγυρίζεται από πολλά άτομα. Είναι επίσης λογικό, αυτό το γεγονός να καθιστά την προσπάθεια για networking μαζί του, μία τρομακτική εμπειρία, στη σκέψη και μόνο. Ένας έξυπνος τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι το να συστηθεί κανείς σε αυτόν που θέλει να γνωρίσει, τη στιγμή που είναι μόνος του. Το ασανσέρ, το κυλικείο ή το μπάνιο την ώρα που πλένει τα χέρια του, είναι η τέλεια αφορμή. Αρκεί να μην γίνει αντιληπτό ότι η συνάντηση έγινε σκοπίμως και όχι τυχαία…

5. Προωθήστε τον εαυτό σας με ένα «πιασάρικο» τρόπο 

Ασχέτως με το τι κάνετε και πόσο σημαντικό -ή μη- θεωρείτε τον εαυτό σας, θα πρέπει να μπορείτε να περιγράψετε το ποιοι είστε και με τι ασχολείστε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Πιο συγκεκριμένα, όσα δευτερόλεπτα κάνει ένα ασανσέρ να φτάσει από το ισόγειο του κτιρίου όπου εργάζεστε, μέχρι τη στιγμή που το άτομο που θέλετε να προσεγγίσετε, κατέβει. Μέσα σε αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα, θα πρέπει να του έχετε συστηθεί με τέτοιο τρόπο, που να του έχετε τραβήξει τόσο πολύ την προσοχή, που την επόμενη φορά που θα σας δει, να σας θυμάται ή ακόμη καλύτερα, να θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς. Το να πει κανείς ότι είναι γιατρός, μάλλον φαντάζει συνηθισμένο, αλλά το να πει ότι είναι ο λόγος που πάνω από 300 άτομα είναι εν ζωή αυτή τη στιγμή, κάνει αυτομάτως αυτόν που τον ακούει, να θέλει να τον ρωτήσει, πώς το κατάφερε αυτό.

6. Ενδιαφερθείτε για το συνομιλητή σας και ζητήστε συμβουλές

Καλώς ή κακώς όλοι έχουμε μέσα μας μία δόση ναρκισσισμού. Με γνώμονα αυτό και δεδομένου ότι προσπαθείτε να δικτυωθείτε, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στη ναρκισιστική πλευρά του άλλου και να συρρικνώσετε τη δική σας. Με το να ακούτε -και όντως να ενδιαφέρεστε- για όσα έχει να πει ο συνομιλητής σας και με το να απαντάτε με εύστοχες ερωτήσεις που θα τον κάνουν να σας ανοιχτεί και άλλο, αυξάνετε τις πιθανότητες να σας συμπαθήσει και φυσικά να γνωριστείτε καλύτερα, που είναι και ο λόγος που του έχετε μιλήσει εξ΄αρχής. Ένα ακόμη tip, είναι να του ζητήσετε συμβουλές. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πως έχουν καταφέρει κάτι στη ζωή τους, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω το ναρκισσισμό τους, και ως απόρροια, υποσεινήδητα, σας βλέπουν πιο θετικά. 

7. Επικεντρωθείτε στη γνωριμία, όχι στη χρησιμοποίησή της 

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν συστήνονται σε κάποιον, έχουν σκοπό να «εξαργυρώσουν» αργότερα αυτή τη γνωριμία, για παράδειγμα μέσω κάποιας πρόσληψης, ή μέσω σύναψης κάποιας εμπορικής συμφωνίας. Παρότι αυτό είναι θεμιτό, καθώς είναι και ο πρωταρχικός σκοπός του networking, δεν θα πρέπει να είναι κάτι που υπάρχει στη σκέψη σας τη στιγμή της γνωριμίας. Οι άνθρωποι -και ιδίως όσοι είναι σε κάποια θέση λήψης αποφάσεων-, μπορούν να καταλάβουν αυτή την πρόθεση, η οποία πολλές φορές εκλαμβάνεται ως απελπισία. Σκεφτείτε ότι κατά πάσα πιθανότητα πολλοί πριν από εσάς -και άλλοι τόσοι μετά-, έχουν προσπαθήσει να τους ζητήσουν κάτι. Ξεχωρίστε λοιπόν από το πλήθος, προσπαθώντας να δημιουργήσετε με τον καιρό μία ουσιαστική, ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η διασύνδεση και το μέσο είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η πρώτη θα σας βοηθήσει επειδή πιστεύει σε εσάς, ενώ η δεύτερη επειδή απλώς σας κάνει χάρη. 

8. Ανταλλάξτε στοιχεία και επικοινωνήστε την κατάλληλη στιγμή 

Μετά από την πρώτη γνωριμία, προσπαθήστε να βρείτε κάποια αφορμή -ή απλώς να το ζητήσετε κατευθείαν-, και να ανταλλάξετε στοιχεία με τον συνομιλητή σας, έτσι ώστε να μείνετε σε επαφή και να χτίσετε τη διαπροσωπική σχέση. Από εκεί και έπειτα, συνεχίστε την επικοινωνία μετά από κάποιο διάστημα, βρίσκοντας ωστόσο κάποιο λόγο και σιγουρευτείτε ότι αναφέρετε που και πότε γνωριστήκατε, για να σας θυμηθεί. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παίρνουν όλη τους την άδεια 

Αγορά εργασίας: Η έλλειψη ταλέντων και άλλες 6 μεγάλες τάσεις για το 2023

Google: Τέλος στα passwords – Έτσι θα μπαίνετε στον λογαριασμό σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News