Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 18:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TotalEnergies: Συμφωνία 1 δισ. δολ. για αγορά LNG από την Adnoc Gas των ΗΑΕ

TotalEnergies: Συμφωνία 1 δισ. δολ. για αγορά LNG από την Adnoc Gas των ΗΑΕ

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην TotalEnergies SE, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερο καύσιμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Adnoc Gas Plc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο θυγατρική της Abu Dhabi National Oil Co., θα παρέχει το υγροποιημένο καύσιμο στη γαλλική εταιρεία στο πλαίσιο τριετούς συμφωνίας που θα διαρκέσει έως το 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα. Η αξία της αναμένεται να είναι μεταξύ 1 και 1,2 δισ. δολαρίων σε σημερινές τιμές, ανέφερε η Adnoc, χωρίς να αποκαλύψει τις σχετικές ποσότητες.

Το LNG θα παραδοθεί σε διάφορες εξαγωγικές αγορές σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η Adnoc.

Ο κορυφαίος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο βλέπει κίνδυνο νέας αύξησης των τιμών φέτος.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει κατακόρυφα φέτος, αφού αυξήθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας και την απόφασή της να μειώσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη σε αντίποινα για τις κυρώσεις. Αλλά τα σχεδόν 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξακολουθούν να είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθούν ενόψει του επόμενου χειμώνα στην Ευρώπη.

Η ήπειρος αγόρασε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και εισήγαγε μέσω αγωγών αέριο από τη Νορβηγία κατά το περασμένο έτος. Αξιωματούχοι από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης ταξιδέψει εκτενώς σε χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο, όπως η Αλγερία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν περισσότερες προμήθειες.

Τα ΗΑΕ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να τριπλασιάσουν σχεδόν την ικανότητα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσα στα επόμενα χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News