Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 07:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παίρνουν όλη τους την άδεια 

ΗΠΑ: Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παίρνουν όλη τους την άδεια 

Παρά το γεγονός ότι τάσεις όπως το quiet quitting και το bare minimum Monday, είναι διάχυτες στην αμερικανική αγορά εργασίας, γεγονός που αποδεικνύει το burnout που έχουν υποστεί πολλοί εργαζόμενοι, ιδίως στον απόηχο της πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι που δεν παίρνουν όλες τις μέρες της άδειάς τους. 

Αναλυτικότερα, μόνο το 48% των εργαζομένων στις ΗΠΑ λέει ότι χρησιμοποιεί όλες τις ημέρες των διακοπών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Pew Research Center. Όπως δηλώνουν όσοι δεν παίρνουν όλη την άδειά τους, οι λόγοι γι΄αυτό είναι ότι δεν το χρειάζονται, αλλά ανησυχούν μήπως μείνουν πίσω στη δουλειά ή αισθάνονται άσχημα που οι συνάδελφοι αναγκάζονται να κάνουν τη δουλειά τους. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο χρόνος των διακοπών βλάπτει τις πιθανότητές τους για προαγωγές ή μπορεί να τους κοστίσει τη δουλειά τους.

Υπάρχει αυξανόμενο άγχος στο εργατικό δυναμικό με τις απολύσεις να εξαπλώνονται, τις προσλήψεις να επιβραδύνονται και τους οργανισμούς να μειώνουν τα προνόμια και άλλα κόστη. Την περασμένη εβδομάδα, ο ιστότοπος εργασίας Indeed είπε ότι μειώνει τον αριθμό εργαζομένων επειδή είναι «απλώς πολύ μεγάλος για τις εξελίξεις που αναμένονται» – μια δικαιολογία που χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες για να αιτιολογήσουν τις πρόσφατες περικοπές. Δεν είναι περίεργο που οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ένα κύμα ανθρώπων να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους λόγω εξάντλησης και άγχους», δήλωσε η Christy Pruitt-Haynes, παγκόσμια επικεφαλής ταλέντων και επιδόσεων στο NeuroLeadership Institute, που συμβουλεύει για εργασιακά ζητήματα. «Έχουμε δει επίσης μια σταθερή πτώση στη δέσμευση των εργαζομένων». Με άλλα λόγια, είπε, «ο χρόνος των διακοπών είναι πιο σημαντικός από ποτέ».

Η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας συνέβαλε επίσης στο να παίρνουν λιγότερο χρόνο εκτός οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Paaras Parker, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Paycor, η οποία κατασκευάζει λογισμικό που βοηθά στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού. Τα ραντεβού με γιατρό, για παράδειγμα, μπορούν πλέον να γίνονται εικονικά ή γρήγορα και μετά γυρίζοντας στο σπίτι για να συνεχιστεί η δουλειά, αντί να καταναλώνεται μια ολόκληρη μέρα από την άδεια.

Ωστόσο, ο Pruitt-Haynes είπε ότι το μεγαλύτερο πράγμα που εμποδίζει τους περισσότερους Αμερικανούς να κάνουν ένα εκτεταμένο διάλειμμα είναι απλώς ο «φόβος».

«Οι Αμερικανοί υπάλληλοι έχουν ρυθμιστεί να πιστεύουν ότι αν δεν είσαι στη δουλειά, είσαι τεμπέλης ή κινδυνεύεις να αντικατασταθείς», είπε. «Επίσης, έχουμε διδαχθεί ότι για να αποκτήσουμε περισσότερα πρέπει να εργαζόμαστε περισσότερο, και αφού όλοι θέλουμε περισσότερα, τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην εργασία σε σχέση με άλλα πράγματα στη ζωή μας».

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ λαμβάνουν κατά μέσο όρο 15 ημέρες διακοπών μετά από πέντε χρόνια εργασίας, αριθμός που αυξάνεται σε 20 ημέρες μετά από δύο δεκαετίες στη δουλειά, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Ξεχωριστή έρευνα έχει δείξει ότι οι Ευρωπαίοι, που συνήθως έχουν περισσότερες ημέρες διακοπών από τους Αμερικανούς, αισθάνονται λιγότερο ένοχοι που τις παίρνουν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τεμπελιά με άλλο όνομα; Η νέα τάση στα γραφεία είναι το «bare minimum Monday»

Τέλος η σιωπηλή παραίτηση; Ο εμπνευστής της δουλεύει ξανά 50 ώρες την εβδομάδα

Έρχεται ύφεση; Πώς να σώσετε τη δουλειά σας από τις απολύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News