Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο απορρίπτει πρόταση για δημοψήφισμα για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο απορρίπτει πρόταση για δημοψήφισμα για το συνταξιοδοτικό

Ο ιδιαίτερα αντιδημοφιλής συνταξιοδοτικός νόμος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρασε άλλο ένα εμπόδιο την Τετάρτη, καθώς το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση πολιτικών αντιπάλων του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Ο Μακρόν παρά τη σφοδρή αντίδραση των συνδικάτων με εβδομάδες, ενίοτε βίαιων, διαδηλώσεων εμμένει στη θέση του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, περνώντας τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο χωρίς τελική ψηφοφορία και υπογράφοντάς την ως νόμο τον περασμένο μήνα.

Το Συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν πληρούσε τα νομικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο Σύνταγμα.

Από τότε που ο Μακρόν παρέκαμψε το Κοινοβούλιο, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης στράφηκαν δύο φορές στο Συνταγματικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση, ζητώντας κάθε φορά την έγκρισή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ρόλος του Συμβουλίου ήταν να αποφασίσει αν το αίτημα της αντιπολίτευσης πληρούσε τις νομικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μια πρώτη προσπάθεια είχε ήδη απορριφθεί, εν μέρει επειδή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις δεν είχε ακόμη τεθεί σε ισχύ και το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν θα οδηγούσε σε αλλαγή του νόμου.

Ο Μακρόν λέει ότι οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται περισσότερο, αλλιώς ο συνταξιοδοτικός προϋπολογισμός θα παρουσιάζει «τρύπα» δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αλλά το συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του αγαπημένου μοντέλου κοινωνικής προστασίας της Γαλλίας και τα εργατικά συνδικάτα λένε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αλλού, μεταξύ άλλων, με την υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων.

Τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση θα στρέψουν τώρα την προσοχή τους σε μια πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν οι νομοθέτες συζητήσουν μια πρόταση της αντιπολίτευσης για την ακύρωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών, μόνο το 36% των Γάλλων εργαζομένων συνταξιοδοτείται σε αυτή την ηλικία και ένα άλλο 36% συνταξιοδοτείται ήδη σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω των απαιτήσεων να πληρώνουν στο σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μπορούν να διεκδικήσουν πλήρη σύνταξη.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνταξιοδοτικές εισφορές των Γάλλων ως ποσοστό των αποδοχών τους είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι αλλού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων απορρίπτει το νέο νόμο.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News