Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 14:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Προσελκύει ξένους επενδυτές, αλλά η δημοτικότητά του πέφτει

Μακρόν: Προσελκύει ξένους επενδυτές, αλλά η δημοτικότητά του πέφτει

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα της κυβέρνησής του προσελκύει ξένους επενδυτές. Όμως, η πολιτική του στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι και τόσο αποδεκτή.  

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να συμβάλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην χώρα πέρυσι, απορροφώντας μέρος του πληθωρισμού και του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Συνολικά, 1.725 ξένα επενδυτικά προγράμματα δημιούργησαν ή συντήρησαν 58.810 θέσεις εργασίας, αριθμός αυξημένος 31% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τη Business France, την κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για να βοηθά τις γαλλικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Τα περισσότερα προγράμματα στηρίζονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με βάση την Ε.Ε., ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος επενδυτής για τη Γαλλία, υποσκελίζοντας τη Γερμανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με την υπηρεσία. 

Στη δεύτερη θητεία του, ο Μακρόν προβάλει τη Γαλλία ως προορισμό φιλικό προς τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη και μειώνοντας τους εταιρικούς φόρους. Όμως, η ατζέντα του έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες με κινητοποιήσεις στους δρόμους εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση του πληθωρισμού και του ορίου συνταξιοδότησης. 

Η προσπάθεια του Μακρόν να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, του έχει κοστίσει σε δημοτικότητα, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών. Η κίνηση του προέδρου να απονείμει κρυφά στον ιδρυτή της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, το διάσημο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μια ημέρα που τα συνδικάτα διαδήλωναν ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, δεν έκανε καλή εντύπωση. 

Η Γαλλία κατείχε πέρυσι την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προορισμός για ξένα επενδυτικά προγράμματα για τρίτο διαδοχικό έτος, καθώς το Brexit συνέχισε να επιβαρύνει το κλίμα στη Βρετανία, ενώ η σφιχτή αγορά εργασίας κράτησε πολλές επιχειρήσεις εκτός της Γερμανίας. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επωφελήθηκε τότε από την αναδιοργάνωση των υλικοτεχνικών και βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού και την ανάκαμψη τομέων που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία του Covid, όπως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και αεροναυπηγικών, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων EY.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Μακρόν, οι αγρότες και στο βάθος το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό – Για πέμπτη φορά το τελευταίο 20ήμερο

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά τις αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News