Business & Finance Κυριακή 23/04/2023, 21:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Μέχρι το φθινόπωρο θα συνεχίσει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα λέει ο Μακρόν

Γαλλία: Μέχρι το φθινόπωρο θα συνεχίσει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα λέει ο Μακρόν

Ο πληθωρισμός των τροφίμων θα συνεχίσει να πλήττει τους Γάλλους καταναλωτές μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να πατάξει τα υψηλά περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.
«Θα είμαι ειλικρινής, οι τιμές των τροφίμων θα είναι δύσκολες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής. 

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα μπορούσαν να ξανανοίξουν κάποια στιγμή. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευτούν με τους λιανοπωλητές για να μετακυλήσουν το χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές ή να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

Η χειρότερη κρίση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά ασκεί πρόσθετη πίεση στον Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη μαζικές διαμαρτυρίες για την απόφασή του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στη Γαλλία, η τιμή για ένα παραδοσιακό πιάτο coq-au-vin έχει αυξηθεί κατά 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από τον γενικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον προσαρμοσμένο δείκτη τροφίμων του Bloomberg για τη χώρα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News