Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 1 δολάριο οι τιμές χονδρικής αυγών για πρώτη φορά από το 2021

ΗΠΑ: Στο 1 δολάριο οι τιμές χονδρικής αυγών για πρώτη φορά από το 2021

Οι τιμές χονδρικής των αυγών είναι έτοιμες να πέσουν στο 1 δολάριο η 12άδα τις επόμενες εβδομάδες – στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια – καθώς οι τιμές υποχωρούν δραματικά από τα επίπεδα ρεκόρ τον χειμώνα.

Οι τιμές χονδρικής – τις οποίες πληρώνουν οι λιανέμποροι, όπως τα παντοπωλεία, στους διανομείς αυγών – ήταν στα 1,22 δολάρια η 12άδα στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την Urner Barry, εταιρεία ερευνών αγοράς. 

Πρόκειται για επίπεδο χαμηλότερο από το ρεκόρ των 5,46 δολαρίων το Δεκέμβριο και των 3,54 δολαρίων κατά τις διακοπές του Πάσχα, και οι δύο εποχιακές περιόδοι υψηλής καταναλωτικής ζήτησης. Συνολικά, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 78% σε περίπου πέντε μήνες.

Θα μπορούσαν σύντομα να πέσουν κάτω από το 1 δολάριο τη 12άδα, εάν η τάση παραμείνει, είπε η Karyn Rispoli, επικεφαλής της κάλυψης της αγοράς αυγών στην Urner Barry. Θα ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021.

Γιατί οι τιμές αυγών αυξήθηκαν και μετά υποχώρησαν

Οι τιμές των αυγών ξεχώρισαν το 2022, μια χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός ήταν υψηλός για πολλά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η προσφορά αυγών περιορίστηκε από μια ιστορική επιδημία γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ, η οποία σκότωσε εκατομμύρια όρνιθες που γεννούσαν αυγά. Ο αντίκτυπος αυτής της μείωσης της προσφοράς επιδεινώθηκε από τις χειμερινές διακοπές, όταν η ζήτηση αυγών συνήθως κορυφώνεται κάθε χρόνο.

Τώρα όμως η κατάσταση έχει άρδην αλλάξει. 

Δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε εμπορικές κτηνοτροφικές μονάδες από το Δεκέμβριο, επιτρέποντας την ανάκαμψη της προσφοράς αυγών, δήλωσε ο Brian Moscogiuri, υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιου εμπορίου της Eggs Unlimited. Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική ζήτηση είναι συνήθως αδύναμη αυτή την εποχή του χρόνου, είπε.

«Οι τιμές έχουν καταρρεύσει πέρα από τις προσδοκίες του κλάδου», δήλωσε ο Moscogiuri.

Οι τιμές λιανικής – τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές στο κατάστημα – τείνουν να υπολείπονται των τάσεων των τιμών χονδρικής. Αλλά το μέγεθος της μελλοντικής εξοικονόμησης των καταναλωτών από ένα κουτί αυγών είναι ασαφές, καθώς οι λιανοπωλητές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίσουν τις τιμές στο ράφι τους.

«Οι έμποροι λιανικής έχουν πραγματικά λευκή κάρτα για να κάνουν ό,τι θέλουν με τις τιμές τους», είπε ο Rispoli.

Ο μέσος καταναλωτής πλήρωσε 3,45 δολάρια για δώδεκα μεγάλα αυγά κατηγορίας Α τον Μάρτιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από το ρεκόρ των 4,82 δολαρίων τον Ιανουάριο, αλλά και από τα 2,05 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

 
 
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News