Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνίες στην G7: Προς απόρριψη η πρόταση πλήρους απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία

Διαφωνίες στην G7: Προς απόρριψη η πρόταση πλήρους απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία

Στην αμερικανική πρόταση για πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία διαφώνησε η Ε.Ε. και η Ιαπωνία, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ενόψει της Συνόδου της G7 τον Μάιο.

Οι ΗΠΑ πρότειναν την αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου κυρώσεων στις εξαγωγές με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και καθορισμό εξαιρέσεων για συγκεκριμένα προϊόντα. Στόχος είναι να αποκλειστούν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Ωστόσο, αξιωματούχοι από την Ε.Ε. και την Ιαπωνία δήλωσαν στο πλαίσιο συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας ότι η πλήρης απαγόρευση δεν είναι εφικτό μέτρο. «Από την πλευρά μας, είναι απλούστατα μη εφικτό», δήλωσε αξιωματούχος στους Financial Times.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε από την πλευρά του ότι θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στη Ρωσία. «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην G7 έχουμε επιβάλει το μεγαλύτερο φάσμα κυρώσεων και δράσεων εξαγωγικών ελέγχων που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε μεγάλη οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου στους Financial Times. «Αυτές οι δράσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο, μειώνοντας τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τον άδικο πόλεμό της», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για τριήμερη σύνοδο, η οποία θα εστιάσει στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την οικονομική ασφάλεια, τις πράσινες επενδύσεις και την περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

G7: Στο τραπέζι πλήρης απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία

Ο δύσκολος δρόμος των ρωσικών διαμαντιών μέχρι τις κυρώσεις

H Μόσχα χρησιμοποιεί «παραθυράκια» για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις – Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News