Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 15:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βιβλιοθήκη Billy δεν είναι πια ίδια: Πώς η Ikea αντιμετωπίζει την εκτίναξη του κόστους

Η βιβλιοθήκη Billy δεν είναι πια ίδια: Πώς η Ikea αντιμετωπίζει την εκτίναξη του κόστους

Εάν η Ikea είναι γνωστή για κάτι, είναι για τις χαμηλές τιμές της. Ο ιδρυτής της, Ingvar Kamprad, ο οποίος πέθανε το 2018, πίστευε στο «δημοκρατικό ντιζάιν» και καθιέρωσε τη λογική των επίπεδων συσκευασιών για να κρατά χαμηλά το κόστος των επίπλων του.

Όμως τώρα, με τις τιμές των μετάλλων, του γυαλιού και του πλαστικού να αυξάνονται κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο και το κόστος των μεταφορικών να επιβαρύνει σημαντικά το τελικό προϊόν σε μία εποχή που το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών είναι έτσι και αλλιώς πολύ πιεσμένο, τα στελέχη της Ikea ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλές και τα κέρδη υψηλά.

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία αναγκάστηκε να σχεδιάσει από την αρχή μερικά από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της.

Οι σχεδιαστές της πειραματίστηκαν με διάφορους τρόπους στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση της Ikea από το ξύλο και να ρίξουν τόσο το κόστος των πρώτων υλών όσο και εκείνο των μεταφορικών.

Πιο ελαφριά και πιο φθηνά πλαστικά άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε πόρτες ντουλαπιών και σε συρτάρια.

Ο τσίγκος, η τιμή του οποίου διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, άρχισε να αντικαθίσταται με ανακυκλωμένο αλουμίνιο, που είναι φθηνότερο. Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο χρησιμοποιείται σήμερα στις κρεμάστρες μπάνιου της και σε άλλα προϊόντα της εταιρείας.

Στις συσκευασίες, η Ikea εφάρμοσε διάφορες μεθόδους για να μειώσει τον αέρα και τον χαμένο χώρο μέσα στις κούτες, προκειμένου να ρίξει το μεταφορικό κόστος. Στην καρέκλα κήπου Nämmarö, για παράδειγμα, τα κυρτά ξύλινα πηχάκια της πλάτης έγιναν ίσια, ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο μέσα στο κουτί.

Η μάχη της Ikea να ρίξει το κόστος έφτασε μέχρι και στο πιο θρυλικό προϊόν της, την βιβλιοθήκη Billy. Η βιβλιοθήκη αυτή δεν είναι απλά ένα best seller προϊόν, αλλά θεωρείται η «καρδιά της Ikea», αφού η εταιρεία έχει πουλήσει πάνω από 140 εκατ. μονάδες από το 1979. Κάπου στον κόσμο, κάποιος αγοράζει μία Billy κάθε πέντε δευτερόλεπτα, με τις ετήσιες πωλήσεις να αγγίζουν τα 6,3 εκατ. τεμάχια.

Η βιβλιοθήκη Billy βγαίνει σε δύο εκδοχές: Λευκή και με όψη ξύλου. Η τελευταία μεγάλη αλλαγή στο προϊόν έγινε τα 1999, όταν η εταιρεία άλλαξε τον τρόπο παραγωγής της λευκής εκδοχής. Οι σχεδιαστές της ikea μπόρεσαν να ρίξουν την τιμή κατά ένα πέμπτο, αντικαθιστώντας την επικάλυψη λευκής λάκας με φύλλο μελαμίνης.

Έκτοτε, η λευκή εκδοχή ήταν πολύ φθηνότερη από εκείνη με φινίρισμα ξύλου (στην Ελλάδα, η βιβλιοθήκη Billy με διαστάσεις 80Χ237 εκατ. πωλείται στα 97,99 ευρώ στο λευκό και στα 127,99 ευρώ στην όψη λευκής βελανιδιάς). Για αυτό και η εταιρεία ήθελε να κάνει και αυτό το προϊόν φθηνότερο.

Στοχεύοντας σε εξοικονόμηση κόστους γύρω στο 25% με 30%, η εταιρεία αποφάσισε να αντικαταστήσει τον καπλαμά ξύλου με χαρτί.

Τα ξύλινα έπιπλα της Ikea συνήθως δεν φτιάχνονται από συμπαγές ξύλο. Αντίθετα, η εταιρεία χρησιμοποιεί καπλαμά, μια λεπτή φέτα ξύλου με πάχος λιγότερο από ένα χιλιοστό, την οποία κολλά πάνω στο σώμα του επίπλου, που φτιάχνεται από μοριοσανίδα. Η μοριοσανίδα φτιάχνεται από συμπιεσμένα ροκανίδια και πριονίδι και είναι πολύ πιο φθηνή και ελαφριά από το συμπαγές ξύλο.

Το χαρτί, πάνω στο οποίο έχουν τυπωθεί τα νερά του ξύλου, ώστε να μοιάζει με μία ξύλινη επιφάνεια, είναι φθηνότερο και ευκολότερο να τοποθετηθεί από τον καπλαμά.

Η Ikea άρχισε να το χρησιμοποιεί σε κάποια έπιπλά της το 2004 και άρα όταν οι σχεδιαστές της άρχισαν να δουλεύουν στην αναθεώρηση της Billy, το 2020, ήταν ήδη ένα δοκιμασμένο υλικό.

Η παραγωγή της νέας εκδοχής της Billy ξεκίνησε πέρυσι στην Κίνα, με αποτέλεσμα η τιμή της βιβλιοθήκης με όψη ξύλου στην κινεζική αγορά να πέσει στα 499 γουάν (περίπου 72 δολάρια), από τα 699 γουάν. Η λευκή εκδοχή της Billy πωλείται στην Κίνα αντί 399 γουαν.

Σύμφωνα με τη Wall Steet Journal, η νέα Billy θα φτάσει στα καταστήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αρχές του 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο «θείος Σκρουτζ» που άλλαξε τα σπίτια μας: 1 στους 10 Ευρωπαίους έχει συλληφθεί σε κρεβάτι του

Πώς τα σουηδικά κεφτεδάκια έσωσαν τα Ikea

Ikea: Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει σε 10 τ.μ.; Με ενοίκιο 0,77 ευρώ τον μήνα, ναι

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News