Business & Finance Σάββατο 22/04/2023, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ξανασκέφτεται τους στενούς δεσμούς της με την Κίνα

Ιταλία: Ξανασκέφτεται τους στενούς δεσμούς της με την Κίνα

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρασύρεται στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς προσπαθεί να βγάλει την Ιταλία από τη στενή σχέση της με την Κίνα.

Η Μελόνι κλίνει προς αποχώρηση από τη συμφωνία για την ένταξη στην αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία “Μία Ζώνη Ένας Δρόμος” της Κίνας, η οποία έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πηγές. Ιταλοί αξιωματούχοι έθεσαν την προοπτική αποχώρησης σε συνομιλίες με την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα.

Αυτή η «γερακίσια» στροφή της Ιταλίας περιπλέκει την προσπάθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να μπει βάλει την χώρα του ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν τις οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο και τις ΗΠΑ που εφαρμόζουν όλο και πιο συγκρουσιακές πολιτικές. Αυτό φέρνει την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη θέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

«Η Ιταλία έχει κολλήσει»

«Η Ιταλία έχει κολλήσει ανάμεσα σε μια πέτρα και ένα σκληρό σημείο, και το τι θα κάνει με το σύμφωνο συνεργασίας είναι ένα πραγματικό διπλωματικό αίνιγμα για τον Μελόνι», δήλωσε σε συνέντευξή της η Φρανσέσκα Τζιρέτι, αναλύτρια στην εταιρεία ερευνών Mercator Institute for China Studies. «Η ανανέωσή του θα έστελνε ένα πολύ δύσκολο μήνυμα στην Ουάσινγκτον, αλλά η μη ανανέωσή του θα επιβάρυνε τις σχέσεις με την Κίνα».

Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να επιδεινώνονται, το Πεκίνο επιδιώκει να αποτρέψει την Ευρώπη από το να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον, ιδίως σε μέτρα όπως ο έλεγχος των εξαγωγών βασικών τεχνολογιών. Η Ε.Ε. προσπαθεί να ισορροπήσει την επιθυμία της να συνεργαστεί με την Κίνα σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων με την αντίσταση στον οικονομικό εξαναγκασμό.

Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες της ΕΕ, η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιστρατεύσει τη βοήθεια της Κίνας για πιθανές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκάλεσε επικρίσεις από ορισμένους συμμάχους που θεωρούν ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι πρόωρη και φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Το δίλημμα της Ιταλίας σχετικά με την πρωτοβουλίου «Μια Ζώνη και ‘Ενας Δρόμος» έχει αρχίσει να τραβά την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές. Για την Ουάσινγκτον και άλλες πρωτεύουσες, είναι ένα σημάδι της ικανότητας της Μελόνι να μετατρέψει τη σταθερή φιλοαμερικανική ρητορική της σε γεγονότα. 

Εμπόριο αγαθών Ε.Ε. με την Κίνα 

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα του G7 που υπέγραψε το σχέδιο υποδομών το 2019 υπό τον τότε πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγήσει σε βαθύτερη ολοκλήρωση μεταξύ της Ιταλίας και της Κίνας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Αλλά το διακύβευμα της αποχώρησης είναι τόσο οικονομικό όσο και διπλωματικό, με τον κίνδυνο κινεζικών αντιποίνων.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ιταλίας, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών από την Κίνα στην Ε.Ε. και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών προς τη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό εξαγωγικό προορισμό για τις μάρκες πολυτελείας που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία της. Η Ταϊβάν έχει προγραμματίσει να επενδύσει περίπου 400 εκατ. δολάρια στη βιομηχανία τσιπ της Ιταλίας, σύμφωνα με το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στη Ρώμη. 

«Όσον αφορά τους ημιαγωγούς, η Ιταλία έχει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, την παραγωγική ικανότητα και την έρευνα και ανάπτυξη», δήλωσε ο Βίνσεντ Τσάι, επικεφαλής του γραφείου της Ταϊπέι στη Ρώμη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Με ή χωρίς την Κίνα θα προχωρήσει η Γερμανία στη νέα εποχή;

Explainer: Η Κίνα «πολιορκεί» την Ταϊβάν και τα μισά μικροτσίπ του πλανήτη

Αλλαγή πορείας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News