Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 15:30
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Reuters: Πράσινο φως από ΗΠΑ σε Eni και Repsol να φέρουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη

Reuters: Πράσινο φως από ΗΠΑ σε Eni και Repsol να φέρουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη

Οι ιταλική πετρελαϊκή Eni και η ισπανική Repsol αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη πολύ σύντομα, ίσως και από τον επόμενο μήνα προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις από το ρωσικό πετρέλαιο, ανέφεραν έντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσουν να ισχύουν και πάλι οι ανταλλαγές πετρελαίου έναντι χρέους που σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν με επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα. 

Η ποσότητα που θα επιτραπεί στις Eni και Repsol δεν θα είναι μεγάλη, όπως είπε μία από τις πηγές και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένος. Όμως, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον να επαναληφθεί η ροή πετρελαίου Βενεζουέλας στην Ευρώπη που είχε «παγώσει» για καιρό, αποτελεί μία συμβολική κίνηση στήριξης προς τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Νίκολας Μαδούρο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το πράσινο φως στις δύο εταιρείες να αρχίσουν τις μεταφορές μέσω επιστολής, σύμφωνα με τις πηγές. Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ευελπιστεί ότι το αργό της Βενεζουέλας θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία αλλά και να απομακρύνει μέρος των μεταφορών από την Κίνα. 

Οι δύο εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τη νέα ποσότητα αργού με αντάλλαγμα απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα. Μοναδική προϋπόθεση θα είναι, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το πετρέλαιο θα πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη και δεν θα μπορεί να πωληθεί πουθενά αλλού. 

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Κίνα. Να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο πελάτη της Βενεζουέλα, με το 70% των μηνιαίων εισαγωγών της να πηγαινει στα διυλιστήριά της. 

Ακόμη η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει αντίστοιχη άδεια στην αμερικανική Chevron, στην ινδική Oil & Natural Gas Corp και στη γαλλική Maurel & Prom, οι οποίες ζητούν επίσης από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να τους επιτρέψει να παίρνουν πετρέλαιο με αντάλλαγμα συσσωρευμένο χρέος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από τη Βενεζουέλα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Ευρώπη έρχονται πιο κοντά

Μαδούρο προς Μπάιντεν και επενδυτές: Ήρθε η ώρα για ένα deal

Βενεζουέλα: Εφθασε ξανά το 1 εκατ.βαρέλια η παραγωγή πετρελαίου της

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News