Business & Finance Σάββατο 22/04/2023, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Αναθεώρησε το outlook της Βρετανίας σε σταθερό από αρνητικό

S&P: Αναθεώρησε το outlook της Βρετανίας σε σταθερό από αρνητικό

Σε αναθεώρηση του outlook της Βρετανίας σε σταθερό από αρνητικό προχώρησε η Standard & Poor’s, η οποία βλέπει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομία της χώρας να έχουν περιοριστεί. 

Ο οίκος διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας στο ΑΑ. 

Οι προσδοκίες για τα δημοσιονομικά έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Παρά το αυξανόμενο κόστος χρέους και τα δισεκατομμύρια σε κρατικές επιδοτήσεις για να βοηθήσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση, τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί μέτρια φέτος, αλλά πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία έχουν μειωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η S&P. «Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα περισσότερα από τα μη χρηματοδοτούμενα δημοσιονομικά μέτρα που προτάθηκαν το Σεπτέμβριο του 2022 ενίσχυσε τις δημοσιονομικές προοπτικές», όπως και η πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, ανέφερε η S&P.

Τα φορολογικά έσοδα αποδεικνύονται πολύ ισχυρότερα του αναμενομένου και οι οικονομολόγοι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Αυτό δίνει στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ περιθώριο να παραδώσει περαιτέρω δώρα ενόψει των γενικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες έως τον Ιανουάριο του 2025, αλλά πιθανότατα θα είναι νωρίτερα. Οι Συντηρητικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 10% πίσω από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο εκτινάχθηκε στο σε υψηλό 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι τώρα περίπου το ένα τρίτο αυτού του επιπέδου. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος είναι κοντά στο 100%, το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Τα δημοσιονομικά θα μπορούσαν ακόμα να τεθούν εκτός πορείας, εάν οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο ωθήσουν τους δανειστές να περιορίσουν περαιτέρω την προσφορά πιστώσεων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στον πληθωρισμό η Μ. Βρετανία

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών

Στερλίνα: Το story ανάκαμψης για φέτος μπορεί και να μην επαληθευτεί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News