Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

‘Hρθε το τέλος για τα μετρητά; Σε χαμηλό εικοσαετίας η ζήτηση λέει η De La Rue

‘Hρθε το τέλος για τα μετρητά; Σε χαμηλό εικοσαετίας η ζήτηση λέει η De La Rue

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών βρίσκεται η ζήτηση για μετρητά σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε η De La Rue, η βρετανική εταιρεία που κόβει το ένα τρίτο των χαρτονομισμάτων διεθνώς. Ειδικότερα, η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί μετά την πανδημία, όταν οι κεντρικές τράπεζες συγκέντρωσαν μεγάλα αποθέματα χαρτονομισμάτων, και έκτοτε δεν έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάλιστα, η εταιρεία υποχρεώνεται πλέον να επαναδιαπραγματευτεί με τις τράπεζες για τις νέες παραγγελίες λόγω των επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά. Επιπλέον, η αναιμική ζήτηση αναμένεται να επιβαρύνει τα κέρδη της De La Rue. «Η ζήτηση για χαρτονομίσματα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 ετών, οδηγώντας σε έναν χαμηλό αριθμό παραγγελιών όσο μπαίνουμε στο φορολογικό έτος του 2024», ανέφερε η εταιρεία.

Άλλαξε η συμπεριφορά των τραπεζών

Με την επέλαση της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις παραγγελίες για χαρτονομίσματα, όπως άλλωστε κάνουν πάντοτε σε περιόδους κρίσης, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της De La Rue, Clive Vacher. Πλέον, όμως, δεδομένου ότι έχουν συγκεντρώσει ένα σημαντικό απόθεμα, καθυστερούν να κάνουν νέες παραγγελίες.

«Το κάνουν πάντοτε αυτό όταν υπάρχουν κρίσεις λόγω της ασφάλειας που προσφέρουν τα μετρητά. Επομένως, αναμέναμε μια πτώση, η οποία πράγματι συνέβη, αλλά η πτώση αυτή κατά πάσα πιθανότητα είναι βαθύτερη και ενδεχομένως διαρκεί 9-12 μήνες περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην περιορισμένη πλέον χρήση των μετρητών από τους καταναλωτές σε πολλές χώρες, ενόσω αυξάνονται οι συναλλαγές online ή με κάρτες και ιδίως οι ανέπαφες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την De La Rue, υπάρχουν μεν ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρη πότε πράγματι θα συμβεί. Η βρετανική εταιρεία, η οποία μετρά ιστορία 200 ετών, σημείωσε σε σχετική ενημέρωση σήμερα ότι διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για νέες συμφωνίες, καταλληλότερες για το τρέχον περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και της χαμηλότερης κερδοφορίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

«Υπό εξαφάνιση» οι εικόνες γυναικών σε χαρτονομίσματα

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα

Ρωσία: Χρησιμοποιεί ακόμη το «τοξικό» ευρώ και δολάριο στις εξαγωγές της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News