Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 07:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος το «μπουμ» των ακριβών ρολογιών; Επιβραδύνει η ζήτηση – Και αυτό ίσως είναι καλό

Τέλος το «μπουμ» των ακριβών ρολογιών; Επιβραδύνει η ζήτηση – Και αυτό ίσως είναι καλό

Οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες ελβετικές μάρκες ρολογιών, από την Patek Philippe έως την Oris, δήλωσαν ότι η ζήτηση για πολυτελή ρολόγια αρχίζει να επιβραδύνεται έπειτα από μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, η αγορά είναι λίγο πιο αργή από ότι πριν», δήλωσε ο Thierry Stern, πρόεδρος και μέτοχος ελέγχου της Patek Philippe, με έδρα τη Γενεύη.

Η Oris δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα έσοδά της είναι αυξημένα κατά διψήφιο ποσοστιό μέχρι στιγμής φέτος, βλέπει επίσης κάποια πρώιμα σημάδια επιβράδυνσης από τις παραγγελίες λιανοπωλητών.

Τα σχόλια σηματοδοτούν μια πρώιμη ένδειξη ότι ο τομέας των πολυτελών ρολογιών μπορεί να έρχεται σε ισορροπία, μετά τα επίπεδα ρεκόρ στη ζήτηση και τις ελβετικές εξαγωγές, που έφτασαν τα 27,6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μια νέα γενιά καταναλωτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ανακάλυψε εκ νέου τα μηχανικά ρολόγια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ζήτηση για τα ρολόγια της Patek, που ξεκινούν από περίπου 30.000 δολάρια, εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας είπε ότι η αναμονή νέων μοντέλων ή οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιθυμίες των καταναλωτών.

Η Oris, της οποίας η μέση τιμή ρολογιού αυξάνεται από 2.200 φράγκα στα 2.400, είπε ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι ακόμα ισχυρή όπως και της Γαλλίας, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, φάνηκαν πιο δύσκολες.

Ο Julien Tornare, ο επικεφαλής της μάρκας ρολογιών Zenith, προειδοποίησε ότι υπάρχει «αρκετή αστάθεια παντού» παρά το γεγονός ότι έκλεισε το 2022 με τις καλύτερες επιδόσεις πωλήσεων από τότε που εξαγοράστηκε από την πολυτελή LVMH το 1999.

Ο Tornare επεσήμανε το μελανό σημείο της τριετούς παύσης λειτουργίας της λιανικής αγοράς της Κίνας, λόγω της πανδημίας, η οποία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών, πριν ξεπεραστεί από τις ΗΠΑ το 2021.

Ανάμεικτη ευλογία η πτώση της ζήτησης

Πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση της ζήτησης θα ήταν μια ανάμεικτη ευλογία για την Patek και άλλες κορυφαίες μάρκες ρολογιών όπως η Rolex, καθώς μπορεί να μειώσει τον χρόνο που πρέπει να περάσουν οι πελάτες στις λίστες αναμονής πριν λάβουν την κλήση από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους, για να αγοράσουν το ρολόι των ονείρων τους.

Το χάσμα μεταξύ των περίπου 70.000 ρολογιών που κατασκευάζει η Patek τον χρόνο και της ζήτησης είναι τόσο μεγάλο που «δεν είναι τόσο κακό το να δούμε μια επιβράδυνση», είπε ο Stern.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτό το Patek Philippe είναι το ακριβότερο ρολόι που έχει πουληθεί σε διαδικτυακή δημοπρασία

«Προτιμώ να βάλω φούστα»: Πώς η Rolex έπεισε τους άνδρες να φορέσουν ρολόι και έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας

Μετά τη φρενίτιδα, η απογοήτευση: Το ρολόι-μανία της Swatch ξεβάφει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS