Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 14:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο «επόμενος Warren Buffett» σκόνταψε στην αύξηση των επιτοκίων

Πώς ο «επόμενος Warren Buffett»  σκόνταψε στην αύξηση των επιτοκίων

Η επιτυχία των επενδύσεων του Chamath Palihapitiya, ιδρυτή του venture capital fund Social Capital, κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, οδήγησε πολλούς να του δώσουν τον τίτλο του «επόμενου Warren Buffett». Όμως με την αύξηση των επιτοκίων φάνηκε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο Palihapitiya εμφάνισε ένα εντυπωσιακό θετικό σερί στις επενδύσεις του, ενώ χρησιμοποίησε τη διαδικασία SPAC για να βάλει στο χρηματιστήριο τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Virgin Galactic, SoFi και Opendoor. Η ευστοχία του στα deal ήταν που πυροδότησε τις συγκρίσεις με τον Buffett, καθώς κάποιοι θεωρούσαν ότι η Social Capital ήταν μία «μικρή Berkshire Hathaway».

«Νομίζω ότι είναι ο νέος Buffett. Δεν έχει φτάσει τα δικά του μεγέθη, αλλά φαίνεται να έχει εντοπίσει πολλές τάσεις πριν από τους πολλούς και να υλοποιεί τη στρατηγική του πολύ καλά», είχε πει ο Josh Brown, CEΟ της Ritholtz Wealth Management τον Ιανουάριο του 2021, όπως θυμίζει το Business Insider.

Ακόμα και ο ίδιος ο Palihapitiya έχει πει ότι ο Buffett τον ενέπνευσε, ενώ στις ετήσιες επιστολές προς τους επενδυτές του συνήθιζε να συγκρίνει τις αποδόσεις των επενδύσεών του με εκείνες των πρώτων χρόνων της Berkshire Hathaway. Μάλιστα, τα στοιχεία του έδειχναν ότι οι αποδόσεις της Social Capital ήταν καλύτερες από εκείνες της εταιρείας του «σοφού της Όμαχα».

Όμως, έπειτα από έναν χρόνο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve, πολλές από τις επενδύσεις του Palihapitiya εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις, πλήττοντας το προφίλ του. Ο ίδιος  ο επενδυτής αναφέρθηκε στην πτώση της αξίας των τεχνολογικών εταιρειών στην επενδυτική επιστολή της Social Capital για το 2022. «Ήταν ξεκάθαρο από τις αρχές του 2022 ότι η τεχνολογία, συνολικά, θα βίωνε μία διόρθωση.  Αλλά οι επιπτώσεις και η έκταση της πτώσης ήταν μια έκπληξη για τους περισσότερους από εμάς. Το ύψος της καταστροφής αξιών όχι μόνο στις εταιρείες, αλλά σε ολόκληρους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του crypto,  του SaaS, των SPACs και της βιοτεχνολογίας, ήταν ανησυχητικό. Αυτό δημιούργησε ένα κύμα καταστροφής με πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες», σημείωσε.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες τις οποίες ο Palihapitiya έβαλε στο χρηματιστήριο και στις οποίες έχει επενδύσει, είδαν την αξία τους να μειώνεται, σε κάποιες περιπτώσεις έως και κατά 95% από τα υψηλά τους.

Αντίθετα, οι επενδύσεις του Warren Buffett τα πηγαίνουν μια χαρά. Η Berkshire Hathaway έδωσε θετικές αποδόσεις 3% στους επενδυτές της το 2022, επιβεβαιώνοντας την ικανότητα του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή να αντιμετωπίζει τις περιόδους υψηλής αβεβαιότητας με σχετική επιτυχία. Οι αποδόσεις του Buffett πέρυσι ήταν καλύτερες από εκείνες του S&P 500, ο οποίος υποχώρησε σχεδόν 20%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ μένει στο σπίτι που αγόρασε για 31.500 δολάρια το 1958

Τα αγριόχορτα και τα λουλούδια: Ο ειλικρινής Warren Buffett μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του

Γουόρεν Μπάφετ: Οι τέσσερις λέξεις που φέρνουν την πραγματική ευτυχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News