Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 10:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Αυξημένες προκλήσεις με χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη

Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Αυξημένες προκλήσεις με χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη

Σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων ετών ξεκινά στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τον «επίμονο» υψηλό πληθωρισμό, τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων και τις υπόλοιπες αναταράξεις που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις. 

Το «στίγμα» που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva ήταν σαφές. Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3% στην επόμενη πενταετία λόγω της πίεσης που ασκούν τα υψηλά επιτόκια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη πρόβλεψη από το 1990 και αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προβλέψεων για ανάπτυξη 3,8% διεθνώς την τελευταία εικοσαετία.

Συγκεκριμένα για φέτος, το Ταμείο διαβλέπει ανάπτυξη χαμηλότερη του 3%, εμμένοντας στην πρόβλεψη που είχε δώσει και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Georgieva, περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιβραδυνθεί φέτος, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συρρικνώνει τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που θα δοθεί στη δημοσιότητα, αύριο Μ. Τρίτη 11 Απριλίου. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλά επιτόκια 

Στο πλαίσιο αυτό, η Georgieva σημείωσε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, πυροδοτώντας μια διεθνή πληθωριστική και επισιτιστική κρίση. Έτσι «μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστο» σενάριο, τόνισε. «Αυτό επιδεινώνει τις προοπτικές για όλους, ιδίως για τους πιο ευάλωτους και τις ασθενέστερες χώρες», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Δεδομένων όμως των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια, υπό την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλιστεί η σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εάν το τραπεζικό σύστημα αποσταθεροποιηθεί, δήλωσε η Georgieva, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ισορροπήσουν τη μάχη του πληθωρισμού και την προστασία του τραπεζικού συστήματος.

Το πρόβλημα του υψηλού χρέους 

Στην φετινή Εαρινή Σύνοδο η Παγκόσμια Τράπεζα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών χρεών που αντιμετωπίζουν κυρίως τα φτωχά κράτη. Σύμφωνα με το Bloomberg μια από τις προτάσεις είναι οι όποιες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση κρατικών χρεών να γίνονται βάσει της ανάλυσης που πραγματοποιούν για κάθε χώρα από κοινού η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Αυτό θα οδηγήσει στο να πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερη διαφάνεια και να υπολογίζεται πιο σωστά το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται, ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ για διεθνή ανάπτυξη: Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 στην πενταετία

Georgieva: Στηρίξτε τις χώρες με υψηλό χρέος για να μειωθεί η αβεβαιότητα

ΔΝΤ: Αναβαθμίσεις για την παγκόσμια οικονομία – Ανάπτυξη 2,9% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News