Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 21:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Ο Σολτς ο μοναδικός ηγέτης του G7 που θα παρευρεθεί στο WEF

Νταβός: Ο Σολτς ο μοναδικός ηγέτης του G7 που θα παρευρεθεί στο WEF

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα είναι στην κορυφή της λίστας με τους παγκόσμιους ηγέτες που θα φθάσουν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) θα πραγματοποιηθεί στο χειμερινό θέρετρο στις 16 έως 20 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα παρευρεθεί στο φόρουμ της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, ούτε και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Αντ΄αυτού, θα συμμετέχουν ο Αμερικανός υπουργός Εργασίας Μάρτι Γουάλς και η Εκπρόσωπος σε θέματα Εμπορίου των ΗΠΑ Κατρίν Τάι.  

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι 90 επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και 56 υπουργοί Οικονομικών, καθώς περισσότεροι από 2.700 πολιτικοί, ανώτατα στελέχη, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί θα συζητήσουν για «ενισχυμένη συνεργασία σε έναν αποσπασματικό κόσμο», με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση να συνεχίζουν να πυροδοτούν έντονη αβεβαιότητα. 

«Η ετήσια συνάντηση στο Νταβός θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι ηγέτες του πλανήτη δεν θα παραμείνουν παγιδευμένοι στη σημερινή κρίση. Μόνο η προσωπική αλληλεπίδραση δημιουργεί το αναγκαίο επίπεδο εμπιστοσύνης που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο αποσπασματικός κόσμος μας», τόνισε ο ιδρυτής του WEF, Κλάους Σγουάμπ. 

Ο Σολτς θα είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας από την Ομάδα του G7 που θα παρευρεθεί στο Νταβός. Θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του να επιταχύνει τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία όσο διάστημα συνεχίζεται ο πόλεμος. Αναμένεται επίσης να στείλει το μήνυμα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εισέλθουν στον παλαιό «Ψυχρό Πόλεμο», την ώρα που η Γερμανία φαίνεται να διολισθαίνει σε ύφεση και να νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. 

Στους συμμετέχοντες θα είναι και 1.500 κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με περισσότεροι από 600 διευθύνοντες σύμβουλοι να εκπροσωπούν τομείς, από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια και υποδομές έως τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. 

Στα μεγάλα ονόματα συμπεριλαμβάνονται και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΝΑΤΟ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News