Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μόσχα εγκρίνει την πώληση των καταστημάτων της Inditex στη Ρωσία σε αγοραστή με έδρα τα ΗΑΕ

Η Μόσχα εγκρίνει την πώληση των καταστημάτων της Inditex στη Ρωσία σε αγοραστή με έδρα τα ΗΑΕ

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενέκρινε τη συμφωνία της ισπανικής Inditex για την πώληση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στη Ρωσία σε αγοραστή με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ορισμένα από τα πρώην καταστήματά της θα επαναλειτουργήσουν με νέα εμπορική επωνυμία τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η Inditex έκλεισε τα περισσότερα από 500 καταστήματά της στη χώρα αφότου η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία και συμφώνησε να τα πουλήσει τον Οκτώβριο, αν και οι μικρής κλίμακας εισαγωγές και οι διαδικτυακοί πωλητές βοηθούν να διατηρηθούν τα εμπορικά σήματα της Inditex στη Ρωσία.

Η Inditex δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε συμφωνήσει να μεταβιβάσει 245 από τα 514 καταστήματά της στον όμιλο Daher Group με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ άλλα θα κλείσουν. Έχει δηλώσει ότι οι νέες μάρκες που θα ανοίξουν στη Ρωσία θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις μάρκες της Inditex.

Η έξοδος από τη Ρωσία των δυτικών εταιρειών έχει περιπλεχθεί, καθώς οι συμφωνίες που αφορούν εταιρείες από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες -αυτές που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας- χρειάζονται έγκριση από κυβερνητική επιτροπή. Οι εταιρείες συχνά εισάγουν ρήτρες επαναγοράς.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας δήλωσε ότι η κυβερνητική επιτροπή που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις είχε εγκρίνει την πώληση του 100% των μετοχών της Novaya Moda, της ρωσικής μονάδας της Inditex, στις 30 Μαρτίου.

«Οι αγοραστές της επιχείρησης της Inditex, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Zara, στη Ρωσία ήταν η Fashion and More Management DMCC, με γραφείο σε μία από τις φιλικές χώρες», δήλωσε το υπουργείο.

Η Fashion and More Management DMCC εγγράφηκε στο μητρώο εταιρειών του DMCC (Dubai Multi Commodities Center) στις 25 Ιανουαρίου. Διευθυντής της άδειας λειτουργίας της είναι ο Hassan Ghaleb Daher.

«Το τίμημα της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε. Ο όμιλος Inditex θα παραδώσει στους νέους ιδιοκτήτες όλα τα σημεία λιανικής πώλησης που κατέχει σήμερα στη Ρωσία. Τα καταστήματα θα ανοίξουν με νέα ονόματα: MAAG, DUB, ECRU, VILET», δήλωσε το υπουργείο. «Οι συλλογές με τις νέες ετικέτες έχουν ήδη παραδοθεί στη Ρωσία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News