Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 21:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΑΕ: Διαψεύδουν τις φήμες για αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ

ΗΑΕ: Διαψεύδουν τις φήμες για αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ

Το brent οδεύει σε εβδομαδιαία κέρδη από τη στιγμή που αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέψευσαν τα δημοσιεύματα ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ. 

Οι αξιωματούχοι απάντησαν σε δημοσίευμα της WSJ ότι υπάρχει έντονη ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Και η γενικότερη τάση ανάληψης ρίσκου ευνόησε το αργό, καθώς η Wall Street σημείωσε άνοδο με τους επενδυτές να προσδοκούν τώρα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της σε επίπεδα υψηλότερα απ΄αυτά που έχει προεξοφλήσει η αγορά. 

«Η απάντηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην είδηση δείχνει ότι είναι αποφασισμένα να εμποδίσουν μία διολίσθηση των τιμών πετρελαίου», αναφέρει ο Christyan Malek, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ενέργειας της JP Morgan. 

Oil Flips to Gains as UAE Refutes Reports of Leaving OPEC | Brent races past $85 a barrel, recovering morning losses
 
 

Oι τιμές πετρελαίου δυσκολεύθηκαν να σπάσουν το φράγμα διακύμανσης των 10 δολαρίων που ακολουθούν φέτος, με τους traders να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η τιμή brent κινείτο ενδοσυενδριακά σήμερα στα 85,23 δολάρια μετά την αρχική πτώση 2,8%. 

Να σημειωθεί ότι το Άμπου Ντάμπι ήθελε εδώ και αρκετό καιρό να αυξηθεί η παραγωγή προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδά τους όμως τελικά υπερίσχυσαν οι αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας. 

Η ιδέα δεν είναι κανούργια άλλωστε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν επανειλημμένως συζητήσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη συμμαχία. Όμως το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα καθώς εντάθηκαν οι διαφωνίες με το Ριάντ. 

Οι αντίθετες πολιτικές τους αντανακλώνται στον οκταετή πλέον πόλεμο στην Υεμένη, στον ανταγωνισμό για ξένες επενδύσεις και πιο πρόσφατα στις αναμεταξύ τους κρατικές επισκέψεις – ή έλλειψη αυτών.

Η διαφωνία τους για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο του 2021 πάγωσε προσωρινά την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εκπονεί τα σχέδιά του για τις αγορές, ωθώντας σε άνοδο τις τιμές του αργού. 

Πάντως μια πιθανή αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον ΟΠΕΚ θα προκαλούσε αναταραχή στο καρτέλ, ειδικά καθώς έρχεται εντός περίπου τεσσάρων ετών από δύο προηγούμενες αποχωρήσεις: του Κατάρ το 2019 και του Εκουαδόρ το 2020.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News