Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 09:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η SVB και η startup που έφερε τα λεφτά της στην Ελλάδα για να τα σώσει

Η SVB και η startup που έφερε τα λεφτά της στην Ελλάδα για να τα σώσει

«Μεταφέρω λεφτά στην Ελλάδα για να τα σώσω, δεν περίμενα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό». Με αυτή την ανάρτηση στο Twitter σχολίασε την περασμένη εβδομάδα τον πανικό που επικράτησε για τη Silicon Valley Bank ο διευθύνων σύμβουλος της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης. 

 

Σήμερα, με άρθρο του στην Καθημερινή ο κ. Μωραϊτάκης περιγράφει αναλυτικά τις δραματικές στιγμές που πέρασαν ιδρυτές και στελέχη startups, μεταξύ των οποίων και ελληνικών: «Την Πέμπτη το πρωί, όπως και χιλιάδες άλλοι tech CEO, πήρα μηνύματα από επενδυτές που ανησυχούσαν για τις καταθέσεις. Οι περισσότεροι είχαν δεκάδες εταιρείες, εκατοντάδες εκατομμύρια σε καταθέσεις, και όλοι γνωρίζουν όλους, και όλοι είναι online. Το στενό οικοσύστημα που έφτιαχνε για 40 χρόνια η SVB στράφηκε εναντίον της μέσα σε λίγες ώρες. Σε μία ημέρα έγιναν αναλήψεις 42 δισ. δολ., το μεγαλύτερο bank run όλων των εποχών. Το δεύτερο της Workable, που αρχικά πήγε στη SVB για να γλιτώσει από τα capital controls του 2015 στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά τα χρήματα έφυγαν να γλιτώσουν από τη Silicon Valley Bank και να βρουν ασφάλεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Η τράπεζα των startups 

Στο άρθρο του ο κ. Μωραϊτάκης περιγράφει και τη στενή σχέση που είχε η SVB με όλο το οικοσύστημα των startups, από τις ίδιες τις εταιρείες έως και τους επενδυτές. «Η SVB ήταν κυριολεκτικά η τράπεζα της Silicon Valley. Είχε τις μισές τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ για πελάτες, αλλά και τους περισσότερους επενδυτές venture capital», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Αυτό ήταν και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Γνώριζε τις ανάγκες των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας. Τα στελέχη της ήταν από τον χώρο της τεχνολογίας και του venture capital. Εχτιζε χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καλύτερους επενδυτές, συχνά συνεπένδυε στους πελάτες της με δάνεια venture debt».

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη η τράπεζα είχε μάλιστα την τάση να διεκδικεί την αποκλειστικότητα των καταθέσεων από τις startups λέγοντας στους πελάτες: «Θα έχεις όλα σου τα λεφτά εδώ, θα αναλύουμε τριμηνιαία την απόδοσή σου, εμπιστευόμαστε ότι έχεις μεγάλους επενδυτές που θα σε στηρίξουν αν πάει κάτι στραβά, και που τους ξέρουμε κι εμείς και τους έχουμε και αυτούς πελάτες. Και έτσι μπορούμε να σου δώσουμε καλύτερες τιμές, πιο ευέλικτους όρους, καλύτερη υποστήριξη». Έτσι, σύμφωνα με τον CEO της Workable, η SVB έφτασε σχεδόν τα 200 δισ. δολ. καταθέσεις, από τις δυναμικότερες εταιρείες της αμερικανικής οικονομίας.

H αχίλλειος πτέρνα 

«Το πλεονέκτημά της, αυτή η συμπόρευσή της με το οικοσύστημα της Silicon Valley, ήταν και η αχίλλειος πτέρνα της», σχολιάζει ακόμη ο κ. Μωραϊτάκης. «Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της τεχνολογίας είχε ραγδαία εισροή κεφαλαίων. Οι καταθέσεις της SVB τριπλασιάστηκαν το 2021. Επιπλέον η τράπεζα έδωσε και δάνεια σε αυτές τις εταιρείες που μόλις σήκωσαν φρέσκο κεφάλαιο από την –αισιόδοξη τότε– αγορά. Και μετά άλλαξαν τα επιτόκια. Οι εταιρείες τεχνολογίας δυσκολεύονται να σηκώσουν νέα κεφάλαια, ενώ ξοδεύουν τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει».

Τα αποθεματικά μειώθηκαν και η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει δεκαετή ομόλογα για να αντεπεξέλθει. Η ειρωνεία είναι ότι η τράπεζα είχε τοποθετήσει σε δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ένα αρκετά συντηρητικό προϊόν χαμηλού ρίσκου. Αν έπρεπε όμως να τα ρευστοποιήσει πρόωρα, άρα και να τα αποτιμήσει με σημερινές τιμές, έμενε με μια τρύπα μερικών δισ. στον ισολογισμό.

«Η μετοχή της SVB βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά το κλείσιμο -60% της Πέμπτης. Από την Παρασκευή τελεί υπό εκκαθαριστική επιτροπεία και η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις. Η εξάπλωση μάλλον έχει αποφευχθεί, η κατάρρευση της SVB όμως δείχνει ότι ο τομέας της τεχνολογίας θα πληρώνει τις οικονομικές υπερβολές της τελευταίας δεκαετίας για καιρό ακόμη», καταλήγει στο άρθρο του ο CEO της Workable. 

H έκθεση των εγχώριων startups 

Όμως, πόσες ελληνικές startup επηρεάστηκαν από την κατάρρευση της SVB; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Κόντη στην Καθημερινή, κύκλοι της αγοράς των νεοφυών επιχειρήσεων επισημαίνουν πως τουλάχιστον 15 μεγάλες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας (μπορεί και περισσότερες) είχαν καταθέσεις στην SVB. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, το μέγεθος των καταθέσεων των ελληνικών startups μπορεί να αγγίζει μια τάξη μεγέθους κοντά στα 100 εκατ. δολ., και κάποιες από αυτές πρόλαβαν να αποσύρουν είτε όλα τα κεφάλαιά τους είτε ένα μέρος αυτών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, η οποία στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης, ύψους 180 εκατ. δολ., είχε ανακοινώσει δανειακή χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. δολ. από τη Silicon Valley Bank με σκοπό και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία πρόλαβε να προχωρήσει σε ανάληψη των κεφαλαίων της την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της. Οπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς, για να λάβουν οι εταιρείες δανειακή χρηματοδότηση διατηρούσαν ένα μέρος των καταθέσεών τους στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Παράλληλα, δανειακή χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. στερλινών από τη βρετανική θυγατρική, Silicon Valley Bank UK, έλαβε πέρυσι η fintech Plum για να ενισχύσει τη δραστηριότητά της κατά τη διάρκεια της δύσκολης προηγούμενης χρονιάς. Οπως και η Blueground έτσι και η Plum φαίνεται πως πρόλαβε να αποσύρει τις καταθέσεις της, ενώ δεν εκτέθηκαν ούτε κεφάλαια των χρηστών της στην τράπεζα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση της SVB

Morgan Stanley: Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank;

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News