Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν πάνω από 1 τρισ. δολάρια ανασφάλιστες καταθέσεις

Οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν πάνω από 1 τρισ. δολάρια ανασφάλιστες καταθέσεις

Το κλείσιμο της Silicon Valley Bank ακολούθησε η Signature Bank και το ερώτημα είναι τι κοινό έχουν τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Η απάντηση είναι απλή: Και τα δύο είχαν τεράστια ποσά καταθέσεων πελατών που δεν ήταν ασφαλισμένα από το Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ωστόσο όπως φαίνεται, δεν είναι τα μόνα.

Το  Business Insider ανέλυσε τα ρυθμιστικά αρχεία 15 μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ για να δει πόσες ανασφάλιστες καταθέσεις υπήρχαν στο τέλος του 2022. Η απάντηση είναι πολύ πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

Το FDIC ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ έως και 250.000 δολάρια ανά λογαριασμό για να αποτρέψει τις τραπεζικές εκκρεμότητες και αποτυχίες. Η κατάρρευση της SVB και έπειτα της Signature Bank, έχουν «τεντώσει» αυτό το σύστημα σε οριακό σημείο, όπως μεταδίδει το Business Insider.

Την Κυριακή (12/3), το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Federal Reserve και το FDIC ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι όλοι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους τη Δευτέρα, αγνοώντας το όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η SVB είχε 173 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις και περίπου το 88% αυτών δεν ήταν ασφαλισμένο.

Με την παραπάνω απόφαση, το FDIC αποφάσισε ξαφνικά να ασφαλίσει, περισσότερα από 150 δισ. δολάρια.

Οι αρχές δίνουν την ίδια ειδική εξαίρεση και στην Signature Bank, η οποία είχε 89 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις και το 90% αυτών ήταν ανασφάλιστα. Πρόκειται δηλαδή για ακόμη 79 δισ. δολάρια που «παίρνει στους ώμους της» η υπηρεσία.

Στην περίπτωση της SVB και της Signature, το υψηλό ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων είναι εν μέρει συνάρτηση της ύπαρξης σχετικά μικρού αριθμού πελατών με μεγάλα υπόλοιπα. Στην SVB, για παράδειγμα, η εταιρεία Roku αποκάλυψε ότι είχε σχεδόν 500 εκατ. δολάρια σε καταθέσεις στην τράπεζα, που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την εγγύηση των 250.000 δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό πελατών λιανικής θα είχαν συνήθως πολύ χαμηλότερο μέσο υπόλοιπο και πολύ υψηλότερο ποσοστό ασφαλισμένων καταθέσεων, ωστόσο άλλο συμπέρασμα προκύπτει από τον αριθμό του 1 τρισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank;

Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη η παρουσία της SVB στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News