Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 21:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Προειδοποιεί για οικονομική κατάρρευση εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όριο του χρέους

Γέλεν: Προειδοποιεί για οικονομική κατάρρευση εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όριο του χρέους

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους, προειδοποιώντας ότι μία στάση πληρωμών χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «οικονομική και χρηματοοικονομική κατάρρευση». 

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Επιτροπή των Αντιπροσώπων, η Γέλεν είπε ότι μία αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους των 31,4 τρισ.δολαρίων θα μπορούσε να απειλήσει την πρόοδο της οικονομίας που έχουν επιτύχει οι ΗΠΑ από την κρίση της πανδημίας. 

«Εκτιμώ, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, ότι μία στάση πληρωμών χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία οικονομική και χρηματοοικονομική καταστροφή. Καλώ όλα τα μέλη του Κογκρέσου να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους, χωρίς όρους και χωρίς να περιμένουμε να το διευθετήσουμε την τελευταία στιγμή», τόνισε η υπουργός Οικονομικών. 

Στο ερώτημα για το εάν θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των έντοκων πληρωμών του χρέους, όπως αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτείνει, η Γέλεν είπε ότι αυτό δεν είναι λύση στο θέμα του ορίου του χρέους. 

«Προτεραιότητα είναι απλά να μην πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς όταν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε από το 1789. Και αυτό είναι στάση πληρωμών εάν θέλουμε να το πούμε με άλλο όνομα», εξήγησε η Γέλεν. 

Η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε μία καταστροφική άνοδο των επιτοκίων μετά από μία στάση πληρωμών είναι να δεσμευθούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας εγκαίρως, προσέθεσε. 

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί με τις δημόσιες δαπάνες από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου του χρέους. Η Γέλεν αρνήθηκε να διαπραγματευθεί την προοπτική αυτή για την αύξηση του ορίου του χρέους. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News