Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μειωμένος κατά 400 δισ.δολάρια ο πλούτος των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Μειωμένος κατά 400 δισ.δολάρια ο πλούτος των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο

Ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 400 δισ.δολάρια στο τρίτο τρίμηνο καθώς η πτώση των αμερικανικών μετοχών επισκίασε τα κέρδη του real estate, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών μειώθηκε στα 143,3 τρισ.δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου από 143,7 τρισ.δολάρια στα τέλη Ιουνίου. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο που μειώνεται ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών. 

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δείκτης που καλύπτει την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών απώλεσε σε αξία περίπου 2 τρισ.δολάρια εν μέσω ανησυχιών για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της στο εύρος διακύμανσης 3% – 3,25% από το 1,50% – 1,75% το τρίμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. 

Την ίδια στιγμή, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών στέγης, με τον ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδο στέγης να επωμίζεται το βάρος των επιθετικών κινήσεων της Fed, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία. 

Ωστόσο, το απόθεμα των νοικοκυριών σε ρευστό παρέμεινε αμετάβλητο στο τρίτο τρίμηνο, στα 18,4 τρισ.δολάρια, παρότι είναι χαμηλότερο κατά 134 δισ.δολάρια από το απόγειο που έφθασαν στο πρώτο τρίμηνο.

Συνολικά φέτος, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν απωλέσει περίπου 7 τρισ.δολάρια σε καθαρό πλούτο, κυρίως εξαιτίας των απωλειών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2021, ο πλούτος είχε αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 150,1 τρισ.δολάρια, χάρη στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, το χρέος εκτός του χρημαοικονομικού τομέα αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από την αύξηση 6,5% του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Fed. Το χρέος των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε στο 6,3% σε ετήσια βάση από το 7,4% της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου, ενώ και το αντίστοιχο χρέος επιχειρήσεων και ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό.     

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Πώς ο μέσος Έλληνας έγινε 5,2% πλουσιότερος το 2021

Allianz: Αύξηση 7,5% στον πλούτο του Έλληνα το 2021 – Θα γίνουμε φτωχότεροι φέτος

Credit Suisse: Στα 914 δισ. δολάρια ο πλούτος των Ελλήνων – Πώς μοιράζεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News