Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεφουσκώνει η αγορά των Rolex: Βουτιά στις τιμές για τα πολυτελή ρολόγια

Ξεφουσκώνει η αγορά των Rolex: Βουτιά στις τιμές για τα πολυτελή ρολόγια

Καταρρέει η αξία των ρολογιών πολυτελείας, προκαλώντας τριγμούς και στην αγορά μεταχειρισμένων. Μετά την αναπάντεχη εκτόξευση των τιμών το 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές των πιο δημοφιλών μοντέλων από Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet και άλλες εταιρείες, «χτυπήθηκαν» από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς, των υψηλών επιτοκίων, αλλά και της βαθιάς ύφεσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες» τόνισε ο Arjen van de Vall, διευθύνων σύμβουλος της Watchfinder η οποία ελέγχεται από την Richemond και είναι ηχηρό όνομα στην αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας. «Βλέπεις την προσφορά να ανεβαίνει σημαντικά για μοντέλα, για τα οποία κυριολεκτικά θα σκοτώναμε πριν από μερικούς μήνες», προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές δημοφιλών κομματιών στην Watchfinder έχουν υποχωρήσει έως και 15%.

Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες, η αγορά έχει «πλημμυρίσει» από εξαιρετικά δημοφιλή κομμάτια, όπως το Rolex Daytona, το Patek Nautilus και το AP Royal Oak, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 24% ο δείκτης της αγοράς ρολογιών πολυτελείας της Watchcharts τον τελευταίο χρόνο.

Η μέση τιμή των προϊόντων στην Watchfinder ανέρχεται στα 8.445 δολάρια, η οποία έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη παρά τη διόρθωση των τιμών, όσο οι αγοραστές επενδύουν στα πιο δημοφιλή κομμάτια σε χαμηλές τιμές. «Κάποια από τα πιο ακριβά κομμάτια, με τις τιμές να υποχωρούν, κατέστησαν πιο δημοφιλή», εξηγεί στο Bloomberg ο van de Vall.

«Για τους περισσότερους στην αγορά δεν ήταν έκπληξη ότι οι τιμές θα κορύφωναν και θα υποχωρούσαν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό», σχολίασε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συλλέγει τσάντες και τις πουλά σε δημοπρασίες: Ποιος είναι ο φυγάς δισεκατομμυριούχος της Ασίας

Από τα βάθη της Γης στο εργαστήριο: Πώς ένα διαμάντι μπορεί να είναι «καθαρό»

Τι κάνει μία τσάντα να αξίζει 3,8 εκατ. δολάρια – Οι 5 ακριβότερες του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News