Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 08:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτική η ρωσική οικονομία – Μικρότερη των προβλέψεων η συρρίκνωση

Ανθεκτική η ρωσική οικονομία – Μικρότερη των προβλέψεων η συρρίκνωση

Συρρίκνωση μικρότερη των προβλέψεων εμφάνισε η οικονομία της Ρωσίας πέρυσι, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,1%, έναντι προβλέψεων για μείωση του ΑΕΠ κατά 12%.

Παρότι η αξιοπιστία των στοιχείων αμφισβητείται, εντούτοις πολλοί αναλυτές έχουν εκπλαγεί με την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Μετά την εισβολή, εκατοντάδες δυτικές εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία. Το αρχικό σοκ ανάγκασε το χρηματιστήριο στη Ρωσία να κλείσει προσωρινά, ενώ το ρούβλι κατέρρευσε, καθώς οι άνθρωποι έκαναν ουρές στα ATMs για να σηκώσουν τα χρήματά τους.

Το Institute for International Finance είχε προβλέψει ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 15% το 2022 και τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί στο μισό.

Όμως, για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, η Ρωσία μπόρεσε να συνεχίσει τις ενεργειακές εξαγωγές της.

Οι απαγορεύσεις της Δύσης εφαρμόστηκαν μόνο σταδιακά και ενώ οι εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώθηκαν απότομα, αγοραστές από την Κίνα, την Ινδία και αλλού κάλυψαν το κενό.

Έτσι, η αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των τροφίμων και των λιπασμάτων, συνέβαλε στην ενίσχυση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές.

Η μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο ήταν μερικοί από τους τομείς που παρουσίασαν πτώση το 2022, όμως η γεωργία, οι κατασκευές και η φιλοξενία είχαν αύξηση.

Και η παραγωγή εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κράτησε τα εργοστάσια απασχολημένα, καθώς αυτά κατασκεύαζαν πέρυσι όπλα αντί για αυτοκίνητα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έλλειμμα 25 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο – Πούλησε χρυσό και γουάν για να το καλύψει

Μειώνονται τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μετά το πλαφόν

Πούτιν: Ζητά μετρητά από τις μεγάλες εταιρείες καθώς αυξάνεται το κόστος του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News