ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη μόδα που θα περάσει; Η Morgan Stanley απαντά

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη μόδα που θα περάσει; Η Morgan Stanley απαντά

Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια σειρά από επενδυτικές μόδες: Από τις μετοχές meme έως την κάνναβη και το Web 3. Τώρα που όλοι ασχολούνται με το ChatGPT, μήπως και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μόδα που θα περάσει;  

Όπως παραδέχονται οι αναλυτές της Morgan Stanley, το λεγόμενο Generative AI έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας μόδας: Μοιάζει να είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στα social media, προσελκύει μεγάλο κύμα χρηματοδότησης από τα venture capitals και διχάζει τα media σε στρατόπεδα που τίθενται φανατικά υπέρ ή κατά.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που οδηγεί την Morgan Stanley να πιστέψει ότι η μανία με την τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι παραπάνω από μια περαστική μόδα. Και αυτό είναι ότι πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να απαντήσει σε μια ανάγκη της αγοράς και γίνει κάτι το οποίο ο κόσμος θα θέλει να αγοράσει.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο οίκος, το ChatGPT είναι η πλατφόρμα που έφτασε γρηγορότερα από όλες στο ένα εκατομμύριο χρήστες και στα 100 εκατ. site views.

Οι επενδυτές συμφωνούν με αυτή την άποψη, προσθέτουν οι αναλυτές, καθώς στα ταξίδια τους ανά τις ΗΠΑ, όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η απανθρακοποίηση της οικονομίας και το reshoring (επιστροφή της βιομηχανίας πιο κοντά στο αμερικανικό έδαφος), πολλοί από τους συνομιλητές τους έστρεφαν τη συζήτηση στην τεχνητή νοημοσύνη. «Τι λέτε για το ChatGPT;», ήταν μία συχνή ερώτηση που δέχονταν οι αναλυτές.

Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τους εργαζόμενους λευκού κολάρου;

Η Morgan Stanley αναγνωρίζει ότι  η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης γεννά πολλά και σοβαρά ερωτήματα γύρω από το μέλλον των εργαζομένων. Είναι αυτό ένα γεγονός που θα φέρει την καταστροφή για τους εργαζόμενους και για  κάποιες επιχειρήσεις; Είναι ένας καταλύτης για το re-skilling  των εργαζόμενων; Θα ενισχύσει τις ανισότητες στις αμοιβές;

Οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι οι συνέπειες είναι σοβαρές, εάν σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, ότι οι κλάδοι του outsourcing εξυπηρέτησης πελατών, προγραμματιστών, πληροφοριών κτλ, οι οποίοι και επηρεάζονται, απασχολούν περισσότερα από 100 εκατ. άτομα στην Ασία.

Όμως, ενώ το παραγόμενο προϊόν του ChatGPT είναι αξιόπιστο, η ακρίβεια είναι η αχίλλειος πτέρνα του, αναγνωρίζει η Morgan Stanley. Η τεχνολογία αυτή χρειάζεται έναν άνθρωπο για να  την τσεκάρει, και άρα αυτό θα λειτουργήσει -για την ώρα- ως ανάχωμα στην απειλή για την απασχόληση, σύμφωνα με τον οίκο.

Διαβάστε επίσης: 

Θα σας κλέψει το ChatGPT τη δουλειά; Τα 10 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο

Bard: Το bot της Google έκανε ένα λάθος και της κόστισε 100 δισ. δολάρια

Το ChatGPT πήρε πτυχίο Νομικής, αλλά με την βάση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News