Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 09:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bard: Το bot της Google έκανε ένα λάθος και της κόστισε 100 δισ. δολάρια

Bard: Το bot της Google έκανε ένα λάθος και της κόστισε 100 δισ. δολάρια

Μια λάθος απάντηση κόστισε στην Google 100 δισ. δολάρια. Τόσα έχασε από την κεφαλαιοποίησή της η μητρική της, Alphabet, όταν το ντεμπούτο του bot αναζήτησης της εταιρείας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, του Bard, δεν πήγε όπως θα ήλπιζε η Google.

Τα προβλήματα για την Google ξεκίνησαν όταν το Reuters εντόπισε ένα λάθος στην πρώτη διαφήμισή της για το chatbot Bard, με το οποίο η εταιρεία ελπίζει να απαντήσει στο ChatGPT της OpenAI (στο οποίο η Microsoft έχει ποντάρει 10 δισ. δολάρια).

Η Alphabet ανέβασε στο Twitter ένα μικρό βίντεο gif που δείχνει πώς λειτουργεί το Bard, με την υπόσχεση ότι το bot θα βοηθήσει να απλουστευτούν σύνθετα ζητήματα. Όμως αντ΄ αυτού, το bot έδωσε μια ανακριβή απάντηση.

Συγκεκριμένα, στη διαφήμιση, θέτουν στο Bard την εξής ερώτηση: «Για ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μπορώ να μιλήσω στον 9χρονο γιο μου;». Το Bard δίνει μια σειρά από απαντήσεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπονοεί ότι το τηλεσκόπιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να τραβηχτούν οι πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες φωτογραφίες εξωπλανητών τραβήχτηκαν από το Very Large Telescope (VLT) του European Southern Observatory το 2004.

Το λάθος του Bard ανακαλύφθηκε ακριβώς πριν από μία παρουσίαση της Google, η οποία επίσης δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μετοχή της Alphabet υποχώρησε έως και κατά 9% στην κανονική συνεδρίαση της Wall Street και ήταν στάσιμη στη μετασυνεδρίαση. Αντίθετα, η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε έως και κατά 3%, πριν να περιορίσει τα κέρδη της.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αυστηρής διαδικασίας δοκιμών μας, την οποία ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα, με το δοκιμασμένο πρόγραμμα τεστ μας», είπε εκπρόσωπος της Google.

Αντίθετα, το ChatGPT της OpenAI, στο οποίο έχει επενδύσει η Microsoft, έχει εντυπωσιάσει τους καταναλωτές και έχει γίνει η νέα μανία στους κύκλους της Silicon Valley, με τις εντυπωσιακά ακριβείς και καλογραμμένες απαντήσεις του.

Η παρουσίαση της Google δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς και πότε το Bard θα ενσωματωθεί στη βασική αναζήτησή της. Μία ημέρα νωρίτερα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει για το κοινό μια εκδοχή της αναζήτησης Bing με ενσωματωμένες λειτουργίες του ChatGPT.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Microsoft αποκαλύπτει τη μηχανή αναζήτησης Bing που ενσωματώνει τεχνολογία OpenAI

Θα σας κλέψει το ChatGPT τη δουλειά; Τα 10 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο

Το ChatGPT πήρε πτυχίο Νομικής, αλλά με την βάση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News