Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι Ευρωπαίοι δαπανούν τα περισσότερα για αλκοόλ;

Ποιοι Ευρωπαίοι δαπανούν τα περισσότερα για αλκοόλ;

To ποσό των 117 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ, δαπάνησαν τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019. Αντιστοιχεί στο 1,6% των συνολικών καταναλωτικών δαπανών τους, με την εικόνα να διαφέρει πάντως αρκετά από χώρα σε χώρα. Οι Έλληνες είναι μεταξύ εκείνων που δαπανούν τα λιγότερα αναλογικά με τα υπόλοιπα έξοδά τους. Ποιοι αγαπούν όμως περισσότερο τα οινοπνευματώδη; 

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat πρώτες σε δαπάνες για αλκοόλ είναι οι χώρες της Βαλτικής. Οι δαπάνες των κατοίκων της Λετονίας για αλκοόλ ανέρχονται στο 4,8% των συνολικών καταναλωτικών δαπανών. Στην Εσθονία το ποσοστό είναι 4,7% και στη Λιθουανία 3,7%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Τσεχία και η Πολωνία (και στις δύο το ποσοστό είναι 3,4%). Στον αντίποδα οι δαπάνες για οινοπνευματώδη είναι κάτω του 1% σε Ελλάδα και Ιταλία (και στις δύο περιπτώσεις 0,9%). Επισημαίνεται ότι στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνει κάποιος σε ένα εστιατόριο ή ξενοδοχείο. 

Ποιοι Ευρωπαίοι δαπανούν τα περισσότερα για αλκοόλ;-1

Από το 2009 έως και το 2019 το μερίδιο των δαπανών για αλκοόλ στις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες έχει μειωθεί σε 13 κράτη- μέλη. Οι μεγαλύτερες μειώεσις καταγράφονται στη Λιθουανία (ήταν 5,5% το 2009) και στη Λετονία (ήταν 6,2% το 2009). Αντιθέτως αυξήθηκε σε επτά κράτη μέλη, με τη μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Ρουμανία και Πορτογαλία. Σε έξι κράτη- μέλη παρέμεινε σταθερό.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν την προ πανδημίας εικόνα. Όπως αναφέρει η Eurostat δεν αποκλείεται η Covid-19 να έχει επηρεάσει σημαντικά τα στοιχεία του 2020, τα οποία θα δημοσιευθούν σε ένα χρόνο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News