Business & Finance Πέμπτη 31/12/2020, 17:42
BREXIT

Τι αλλάζει στις σχέσεις Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου

Τι αλλάζει στις σχέσεις Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου

Αλλαγή σελίδας από αύριο, 1η Ιανουαρίου του 2021, στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δύο πάλαι ποτέ εταίροι εισέρχονται και επισήμως στη μετα-Brexit εποχή.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, όταν η πλειοψηφία των πολιτών του Ην. Βασιλείου είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν προσφάτως σε μια ιστορική συμφωνία, η οποία αλλάζει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το Ην. Βασίλιο σταματάει να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς, της ζώνης Σένγκεν και της τελωνειακής ένωσης. Ωστόσο, χάρη στην πρόσφατη εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών, οι εμπορικές συναλλαγές δεν θα επιβαρύνονται από δασμούς.

Ωστόσο, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να εμπλακούν σε μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών. Από την κατοχή διαβατηρίου προκειμένου να εισέλθει κάποιος στο Ην. Βασίλειο έως την επιβολή διασυνοριακών ελέγχων ανάμεσα στις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αποτελεί μέλος του Ην. Βασιλείου.

Ας δούμε όμως, τι αλλάζει επακριβώς  στις σχέσεις Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου

Εμπόριο

Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπάγεται στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές. Ωστόσο, θα επέλθει μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών, οι οποίοι θα επιφέρουν επιπλέον γραφειοκρατικό «βάρος» στις επιχειρήσεις.

Συνοριακοί έλεγχοι

Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύουν νέα δεδομένα στους τελωνειακούς ελέγχους, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται υψηλότερο κόστος. Οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων και ζωικών ειδών θα είναι πιο αυστηροί, ενώ αυξημένοι θα είναι και οι έλεγχοι σε αγαθά που κατευθύνονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ταξιδιώτες

Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις χώρες της ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα μόνο για 90 ημέρες, ενώ θα έχουν δικαίωμα μεταφοράς κατοικιδίων κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού. Οι Βρετανοί αυτοκινητιστές στην Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσουν νέο διεθνές δίπλωμα οδήγησης, ενώ για την εργασία και τη μόνιμη διαμονή σ’ άλλες χώρες θα χρειάζονται άδειες από τις κατά τόπους εθνικές αρχές.

Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Στη συμφωνία Ην. Βασιλείου – Ε.Ε. για το Brexit υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το οποίο όμως δεν προσφέρει στις βρετανικές επιχειρήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα των εταιρειών να λειτουργούν στην Ε.Ε. εξαρτάται από το αν θα εξασφαλίσουν ειδικό καθεστώς. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη φροντίσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να χορηγήσει αυτό το καθεστώς. Για παράδειγμα, να επιτρέπει σε πολίτες που διαμένουν στο Ην. Βασίλειο να εξυπηρετούνται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο και για την ευρωπαϊκή πλευρά, με εξαίρεση τους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης.

Mεταφορές

Οι βρετανικές αεροπορικές θα έχουν ευρεία πρόσβαση για δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Δεν θα έχουν όμως, τη δυνατότητα να συνδέουν προορισμούς εντός της Ε.Ε. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί διμερείς συμφωνίες με τις χώρες-μέλη για να αρχίσει τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτός της Ε.Ε. Για τους Βρετανούς αυτοκινητιστές ισχύουν περιορισμοί ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, τους οποίους μπορούν να διασχίσουν για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους αυτοκινητιστές στο Ην. Βασίλειο.

Επαγγελματικά προσόντα

Οι περισσότεροι τίτλοι σπουδών και επαγγελματικά προσόντα από το Ην. Βασίλειο δεν θα αναγνωρίζονται στην Ε.Ε. Θα ισχύει και το αντίστροφο.

Αλιεία

Ην. Βασίλειο και Ε.Ε. συμφώνησαν σε μια μεταβατική περίοδο 5,5 ετών για την αλιεία, κατά την οποία θα επιτρέπεται σε Ευρωπαίους ψαράδες να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών αλιευτικών ζωνών. Δεν θα ισχύει το αντίστροφο.

Δεδομένα

Τα data δεν περιλαμβάνονται στη διμερή εμπορική συμφωνία. Αλλά θα υπάρχει ένας κανονισμός επάρκειας δεδομένων, ο οποίος θα διευκολύνει τη μεταβίβαση δεδομένων από την Ε.Ε. προς της Βρετανία. 

Βόρεια Ιρλανδία, Γιβραλτάρ

Η Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ θα παραμείνουν στην εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News