Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 10:38
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Επιβράδυνση πληθωρισμού στη Βρετανία – Παραμένει σε υψηλά 40 ετών

Επιβράδυνση πληθωρισμού στη Βρετανία – Παραμένει σε υψηλά 40 ετών

Για δεύτερο συναπτό μήνα επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με το κόστος διαβίωσης όμως να παραμένει κοντά σε υψηλά 40 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική αρχή της χώρας, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,5% τον τελευταίο μήνα του έτους, ιδίως χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και των τιμών ένδυσης και υπόδησης. Ωστόσο, σημαντική άνοδος καταγράφηκε στο κόστος των εστιατορίων και ξενοδοχείων. Ανοδικά συνέχισε να κινείται και το κόστος των τροφίμων, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι παρότι είδαμε τη δεύτερη συναπτή επιβράδυνση, είναι αρκετά ήπια πτώση και ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμη σε πολύ υψηλό επίπεδο με το σύνολο των τιμών να ανεβαίνει δυναμικά, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της στατιστικής αρχής της Βρετανίας, Grant Fitzner.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Jeremy Hunt, δήλωσε πως παρότι οποιαδήποτε επιβράδυνση στον πληθωρισμό είναι «ευπρόσδεκτη», ήταν απαραίτητο για την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω δύσκολες αποφάσεις για να υποχωρήσει περαιτέρω.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News