Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βρετανία είναι ήδη σε ύφεση: Αυξήσεις στη φορολογία – Μείωση των δαπανών

Η Βρετανία είναι ήδη σε ύφεση: Αυξήσεις στη φορολογία – Μείωση των δαπανών

H βρετανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, ανακοινώνοντας αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για ανάπτυξη. Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Χαντ ανακοίνωσε μία σειρά από αυξήσεις στη φορολογία και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για απαραίτητα μέτρα, ώστε η χώρα να αποκαταστήσει τη φήμη της μετά τη θητεία της Λιζ Τρας.

Η βρετανική οικονομία αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη αναμενόταν ανάπτυξη 1,8%. Επικαλούμενος διεθνή προβλήματα, ο υπουργός Οικονομικών μείωσε τις προβλέψεις και για το 2024 στο 1,3% από 2,1% προηγουμένως. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σκαρφάλωσε σε υψηλά 41 ετών, με ώθηση ιδίως από το ενεργειακό κόστος.

«Παίρνουμε δύκολες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και για να κρατηθούν χαμηλά τα στεγαστικά επιτόκια», δήλωσε ο Χαντ ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, καθώς βάσει των προβλέψεων θα σχηματιστεί το πακέτο μέτρων για αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ρίσι Σούνακ για κάλυψη του κενού στον προϋπολογισμό και την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης μετά τη θητεία της Λιζ Τρας. Στόχος της στρατηγικής είναι η μείωση του επιπέδου του χρέους μέχρι το 2027-28 και ενδέχεται να απαιτεί συγκέντρωση 55 δισ. λιρών περίπου. 

Συνολικά, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών κατευθύνεται προς το πάγωμα των ορίων στη φορολόγηση των εσόδων, την αύξηση της έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων από φόρους κεφαλαίου και από επιβαρύνσεις σε μετόχους. Επιπλέον, στοχεύει σε διοχέτευση περισσότερης στήριξης προς τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην αύξηση του κόστους ζωής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στο 11,1% ο πληθωρισμός – υψηλό 41 ετών

Βρετανία: Ένα βήμα πιο κοντά σε μία ύφεση διαρκείας

Βρετανία: Πληθωρισμός εσείς; Απεργίες εμείς!

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News