Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 19:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Προτάσσει νομοθεσία και ταμείο για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Ε.Ε.: Προτάσσει νομοθεσία και ταμείο για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Έτοιμη να προετοιμάσει νομοθεσία για να καταστήσει πιο εύκολες τις συνθήκες μετάβασης στην πράσινη οικονομία είναι πλέον η Ε.Ε. μέσω μεγαλύτερης κρατικής βοήθειας και της σύστασης Ευρωπαϊκού Κρατικού Ταμείου σε μία ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την φυγή των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Η κινητοποίηση αυτή δείχνει ότι η Ε.Ε. βγαίνει δυναμικά για να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο των ΗΠΑ για προώθηση της πράσινης τεχνολογίας και έχει ανησυχήσει τα μέγιστα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μία ωστόσο εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «κούρσα» επιδοτήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως έχουν προειδοποιήσει διάφορες φωνές. 

Σε ομιλία της στο Νταβός, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο βιομηχανικό σχέδιο Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. που έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη έδρα πράσινης τεχνολογίας και βιομηχανικής καινοτομίας στο δρόμο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. 
   
«Για να βοηθήσουμε να συμβεί αυτό, θα προωθήσουμε μία νέα νομοθεσία Βιομηχανική Πράξη Μηδενικών Ρύπων ως αντίβαρο στην αμερικανική Νομοθετική Πράξη για την Αντιμετώπιση του Πληθωρισμού. Στόχος είναι να εστιάσουμε σε επενδύσεις σε στρατηγικά προγράμματα σε συνδυασμό με ολόκληρη την αλυσίδα τροφοδοσίας. Θα βρούμε τρόπους για την απλοποίηση των κανόνων και την αδειοδότηση fast-track μονάδων παραγωγής πράσινης τεχνολογίας», υπογράμμισε ο φον ντερ Λάιεν. 

Η Ε.Ε. ανησυχεί ότι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μετακινηθούν προς τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 369 δισ.δολαρίων για την επιχορήγηση της πράσινης βιομηχανίας. «Για να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, είναι ανάγκη να την κρατήσουμε ανταγωνιστική με επιδοτήσεις και κίνητρα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα εκτός της Ε.Ε.. Για το λόγο αυτό και θα προτείνουμε την προσωρινή προσαρμογή και απλοποίηση των κανόνων περί κρατικών επιδοτήσεων. Πιο εύκολους υπολογισμούς, πιο εύκολες διαδικασίες και επιτάχυνση της έγκρισης νέων αδειών», τόνισε. 

Υπάρχουν ωστόσο αρκετές χώρες μέλη της Ε.Ε. που εμφανίζονται ανήσυχες ότι η μεγαλύτερη κρατική βοήθεια θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις μικρότερες χώρες επειδή οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη βοήθεια από τις υπόλοιπες. Από τα 672 δισ.ευρώ κρατικής βοήθειας που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν φέτος, το 53% αφορά στη Γερμανία και το 24% τη Γαλλία, ενώ για την Ιταλία προορίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 7%. 
 
Ο Δανός υπουργός Οικονομικών Τρόελς Λαντ Πούλσεν θεωρεί ότι ένα μοντέλο μαζικών νέων κρατικών ενισχύσεων δεν θα κάνει καλό στην Ευρώπη. Η ίδια άλλωστε η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι μόνη της η κρατική βοήθεια θα μπορούσε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό και κατακερματισμό στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.. «Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στην ενιαία αγορά και να υποστηριχθεί η μετάβαση στην πράσινη τεχνολογία στην Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσουμε και την κοινοτική χρηματοδότηση», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. Συνεπώς, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα προετοιμάσουμε ένα Ευρωπαϊκό Κρατικό Ταμείο στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης επανεξέτασης του κοινοτικού προϋπολογισμού που αναμένεται φέτος. 

Το σχέδιο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από αρκετές χώρες μέλη που έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της κοινοτικής χρηματοδότησης. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, είπε ότι σχέδιο χρηματοδότησης της Ε.Ε. θα πρέπει να βασίζεται στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισ.ευρώ, που προσφέρει δάνεια και επιχορηγήσεις καθώς και του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. 

Η φον ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε στο ύψος του προγραμματισμένου Κρατικού Ταμείου, μία ιδέα που η ίδια είχε προτείνει το Σεπτέμβριο του 2022. Ένα τέτοιου είδους ταμείο δεν έχει ωστόσο την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων της Ε.Ε., ειδικά της Γερμανίας. 
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πράσινη οικονομία: Πώς θα σταματήσει η «διαρροή» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Ολαφ Σολτς: Ζητά κοινή χρηματοδότηση στην Ε.Ε. για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας

Ενέργεια και γεωπολιτικές προκλήσεις απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News