Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 20:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Αναζητά «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις αμερικανικές επιδοτήσεις

Ε.Ε.: Αναζητά «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις αμερικανικές επιδοτήσεις

Στενεύουν τα περιθώρια της Ε.Ε. για την επίλυση των διαφορών της με τις ΗΠΑ ως προς το μαζικό πρόγραμμα επιδοτήσεων που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο και το οποίο απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

Η Κομισιόν προσπαθεί να βρει τρόπο προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση από τις τεράστιες επιδοτήσεις που προβλέπει η Νομοθεσία για την Αντιμετώπιση του Πληθωρισμου που ψήφισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές. 

Μερικές από τις επιλογές που εξετάζει τώρα η Ε.Ε. προκειμένου να θωρακίσει τη βιομηχανία της είναι μέτρα αντιντάμπινγκ και ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που μπορεί να δημιουργηθούν από επιδοτήσεις οι οποίες επιχορηγούνται από χώρες εκτός της Ε.Ε. σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους για να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις που ευνοούνται από τα υφιστάμενα κίνητρα της Ε.Ε., όπως ανέφεραν δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg και οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς κρατά χαμηλούς τόνους, λέγοντας απλώς σε δημοσιογράφους σήμερα στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ». «Γι΄αυτό το λόγο η Γαλλία και η Γερμανία έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια προσέγγισης της αμερικανικής κυβέρνησης για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό το θέμα», τόνισε. 

Η Ε.Ε. είναι μέχρι στιγμής απρόθυμη να προβεί σε μεγάλα βήματα, όπως δημιουργία ενός δικού της προγράμματος επιδοτήσεων καθώς ανησυχεί ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο. Οι χώρες μέλη είναι επίσης απρόθυμες να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι βλέπουν πως η αμερικανική νομοθεσία παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Αποφεύγοντας έναν εμπορικό πόλεμο

«Θέλω να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο με κάθε τρόπο. Κανένας δεν θα ωφεληθεί από μία τέτοια έκβαση», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Liesje Schreinemacher, σε συνάντηση που είχε με τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε..

Οι διαμορφωτές πολιτικής της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ περί επιδοτήσεων και μη διακρίσεων. Η Ε.Ε. διατείνεται επίσης ότι οι φορολογικές μειώσεις της αμερικανικής νομοθεσίας πλήττουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή τις αναγκάζει ουσιαστικά να προμηθεύονται τις πρώτες ύλες για τις ηλεκτρικές μπαταρίες από χώρες που δεν έχουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. 

Διαπραγματεύσεις υψηλού προφίλ

Οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. συζήτησαν επί του αμερικανικού προγράμματος εν όψει των συζητήσεων που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα ανάμεσα στην Κομισιόν και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, η έκβαση των συζητήσεων είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ευρώπης. 

Η Κομισιόν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τροποποιήσουν τις βασικές πτυχές της νομοθεσίας καθώς εντάσσεται στη βασική ατζέντα θεμάτων του Μπάιντεν, σύμφωνα με τις πηγές. Αντ΄αυτού, η ομάδα εργασίας που έχει οριστεί για το θέμα αυτό στοχεύει στο να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της Ευρώπης. 

Ωστόσο, δεν διαφαίνεται κάποια αίσθηση του επείγοντος από πλευράς ΗΠΑ για την εξομάλυσνη της διαφοράς και μάλιστα η Ουάσιγκτον υπερτονίζει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βάσει όλων αυτών που προσφέρει το πακέτο για την πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με πηγές. 

Πνεύμα συνεργασίας

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Εμπόριο και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η συνάντηση του Δεκεμβρίου θα είναι μία καλή ευκαιρία για να υπάρξει πνεύμα κατανόησης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. 

Η Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει τις χώρες μέλη ότι η ομάδα εργασίας θα συνεχίσει να εργάζεται και πέραν της συνάντησης του Δεκεμβρίου έως ότου η ευρωπαϊκή πλευρά λάβει κάποιο σήμα ως προς τις προθέσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. 

Προς το παρεόν, διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές, μεταξύ των οποίων και να φέρει την υπόθεση στον ΠΟΕ, παρότι η Ε.Ε. προτάσσει το διάλογο ως μέσο για την επίλυση λύσης. Μία τέτοια εξέλιξη άλλωστε θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και ακόμη και στην περίπτωση που η Ε.Ε. κέρδιζε την υπόθεση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα βέτο για να υποβάλουν έφεση της απόφασης στο δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ.

Πιθανό ναυάγιο στην επίλυση του θέματος ενδεχομένως να ωθούσε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσον ένα αντίστοιχο με τις ΗΠΑ πρόγραμμα μαζικών επιδοτήσεων, που θα άνοιγε το δρόμο για ένα διατλαντικό εμπορικό πόλεμο αντίστοιχο με αυτόν της Airbus-Boeing που διήρκεσε πολλές δεκαετίες με σημείο αιχμής τις επιδοτήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Η νομοθεσία των ΗΠΑ υιοθετεί μία βιομηχανική πολιτική στα πρότυπα της Κίνας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News