Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στην αγορά ακινήτων από ξένους ζητούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι

«Μπλόκο» στην αγορά ακινήτων από ξένους ζητούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι

Προς απαγόρευση αγοράς ακινήτων από ξένους προσανατολίζονται οι αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους, με στόχο την αποσυμπίεση των τιμών ιδίως στη Μαγιόρκα, τη Μινόρκα και την Ίμπιζα. Η υψηλή ζήτηση από ξένους τρέπει τους ντόπιους σε φυγή, ενώ δημιουργεί περιοχές-φαντάσματα με άδεια σπίτια.

Παράλληλα, εξετάζεται να χαρακτηριστεί η περιοχή «stressed area» (περιοχή υπό πίεση), όπου δηλαδή τα ενοίκια και οι υποθήκες ξεπερνούν κατά 30% το μέσο τοπικό εισόδημα. Στόχος της ρύθμισης είναι επίσης η αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο αντιπρόεδρος των νησιών, Juan Pedro Yllanes, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Καναδά», που ανακοίνωσε στην αρχή του έτους πως οι ξένοι δεν μπορούν να αγοράζουν ακίνητα για τα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται πως προβλέπονται εξαιρέσεις, για τους πρόσφυγες και ανθρώπους με άδειες νόμιμης παραμονής, ενώ ο νόμος δεν έχει εφαρμογή παρά μόνο για κατοικίες και διαμερίσματα σε πόλεις, όχι σε τουριστικές δομές, όπως τα εξοχικά. Ο Yllanes ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε. για να επιτραπεί στα νησιά η επιβολή αντίστοιχου «μπλόκου».

Παραδείγματα στην Ευρώπη

Ο Yllanes αναγνωρίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αρχή ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Ωστόσο, υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στις αυστριακές Άλπεις, όπου η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει περιοχές υψηλής πολιτιστικής σημασίας ή φυσικής ομορφιάς, οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν από «έντονη εξωγενή πίεση».

Επίσης, σε τέτοιο καθεστώς εμπίπτουν και τα νησιά Όλαντ στη Φινλανδία, όπου υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά δεύτερης κατοικίας. Στην Κροατία επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι κάτοικοι τουλάχιστον 10 χρόνια προτού αγοράσουν αγροτικά οικόπεδα.

Η αγορά κατοικίας στα νησιά

Η ζήτηση στις Βαλεαρίδες Νήσους παρέμεινε ισχυρή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2008 και στην πανδημία, με τα σπίτια στη Μαγιόρκα και τη Φορμεντέρα να συγκαταλέγονται στα ακριβότερα της Ισπανίας. Στα 6.091 ευρώ το τετραγωνικό, τα οικόπεδα στο διάσημο χωριό Ντεϊά είναι τα δεύτερα ακριβότερα στη χώρα.

Παράλληλα, οι αγορές κατοικιών από ξένους γίνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την υπόλοιπη Ισπανία. Ενδεικτικά, το 2022 οι αγορές αυτές αποτέλεσαν το 38,95% του συνόλου στις Βαλεαρίδες Νήσους έναντι 12,61% στο σύνολο της χώρας. Στο Ντεϊά, αγαπημένο προορισμό των Βρετανών λόγω του ποιητή Robert Graves που διέμενε εκεί στην αρχή του 20ού αιώνα, από τα 700 σπίτια, τα 200 είναι άδεια, ενώ το 37% του συνόλου ανήκει σε ξένους (23% σε Βρετανούς).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ο Καναδάς απαγόρευσε στους ξένους να αγοράζουν ακίνητα στις πόλεις έως το 2025

Οικόπεδο με φως, νερό και… αεροδρόμιο πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι

Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News