Business & Finance Σάββατο 14/01/2023, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μην κυνηγάτε τα λίγα πράγματα που είχαν καλή απόδοση» λέει αναλυτής της Morningstar

«Η επένδυση στις 10 κορυφαίες μετοχές του περασμένου έτους είναι συνταγή καταστροφής».

«Μην κυνηγάτε τα λίγα πράγματα που είχαν καλή απόδοση» λέει αναλυτής της Morningstar

Κοιτάξτε πίσω στις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις σε ένα δεδομένο έτος και είναι πιθανό να δείτε μια ανάμεικτη εικόνα: μερικές βασικές μετοχές, μερικά breakouts και ίσως ακόμη και μια ή δύο εναλλακτικές μετοχές.

Όχι όμως το 2022. Κάθε μία από τις 10 μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500 ανήκε στον ίδιο τομέα: την ενέργεια.

«Μην κυνηγάτε τα λίγα πράγματα που είχαν καλή απόδοση» λέει αναλυτής της Morningstar-1

Σε ένα έτος κατά το οποίο κάθε άλλος τομέας του S&P 500 έχασε χρήματα, οι ενεργειακές μετοχές απέδωσαν κατά μέσο όρο 59%, με την Occidental Petroleum να αποδίδει 119%.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βγείτε και να προσθέσετε οποιαδήποτε από αυτές τις μετοχές στο χαρτοφυλάκιό σας τώρα, λένε οι ειδικοί σε θέματα επενδύσεων.

Μετά από μια συνολικά πτωτική χρονιά στην αγορά, «μην κυνηγάτε τα λίγα πράγματα που είχαν καλή απόδοση», δήλωσε στο CNBC Make It η Christine Benz, διευθύντρια προσωπικών οικονομικών και συνταξιοδοτικού σχεδιασμού της Morningstar. «Το να κάνετε πλήρη επανατοποθέτηση του χαρτοφυλακίου σας είναι συνταγή για καταστροφή».

Να γιατί οι ειδικοί σε θέματα επενδύσεων λένε να είστε προσεκτικοί πριν προσθέσετε στο χαρτοφυλάκιό σας τους περσινούς νικητές.

«Ιστορικά είστε ελαφρώς καλύτερα να αγοράζετε τις «χαμένες»

Η αγορά λειτουργεί σε κύκλους και ο φετινός ήταν ιδιαίτερα καλός για τις εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στις αρχές του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών.

Αλλά μια κυκλική αγορά σημαίνει ενδεχόμενη επιστροφή στον μέσο όρο. Η ενέργεια θα επανέλθει στην κορυφή και οι ουραγοί θα καλύψουν τη διαφορά. Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα συμβεί αυτό, αλλά ιστορικά οι ηττημένοι έχουν ξεπεράσει τους νικητές μετά από μια χρονιά πτώσης.

«Εάν πρόκειται για μια ανοδική χρονιά, η ιστορία λέει ότι πρέπει να αφήσουμε τους νικητές να συνεχίσουν. Ωστόσο, αν το προηγούμενο έτος ήταν πτωτικό, είναι καλύτερα να εναλλάσσεστε από τους πρώτους τομείς, όπως η ενέργεια, στους χειρότερους τομείς, όπως η τεχνολογία και τα καταναλωτικά αγαθά», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην CFRA.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Stovall, η εναλλαγή «από τον πρώτο στον χειρότερο» έχει κερδίσει την αγορά στο 60% των περιπτώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σας προτείνουμε να μετατοπίσετε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό σας στην τεχνολογία, τη χειρότερη απόδοση το 2022. Αντίθετα, καταδεικνύει ότι οι παράγοντες που οδηγούν ορισμένες περιοχές της αγοράς να απογειωθούν είναι απρόβλεπτοι από έτος σε έτος.

Επιλέξτε μετοχές με φειδώ και προσοχή

Εάν είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν γενικά τη δημιουργία ενός ευρέως διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Διασκορπίζοντας τις επιλογές σας σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, μειώνετε τις πιθανότητες μια απότομη πτώση σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη επένδυση να εκτροχιάσει την απόδοση του χαρτοφυλακίου σας.

Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές συνήθως καλούνται να αποφεύγουν να αφιερώνουν πολύ χώρο στους λογαριασμούς τους σε μία συγκεκριμένη μετοχή. Σε αντίθεση με την ευρύτερη αγορά, η οποία ιστορικά έχει ανοδική τάση, κάθε μία μετοχή έχει τη δυνατότητα να μηδενιστεί.

Εάν θέλετε να επενδύσετε σε μερικές μετοχές ως συμπλήρωμα της βασικής σας επενδυτικής στρατηγικής ευρείας βάσης, αγνοήστε την τάση της αγοράς και εξετάστε κάθε μετοχή με βάση τα δικά της πλεονεκτήματα, λένε οι ειδικοί.

«Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, δεν προσπαθούμε να κυνηγήσουμε τη δυναμική», δήλωσε ο Dave Sekera, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς των ΗΠΑ στη Morningstar. «Επικεντρωνόμαστε σε ευκαιρίες όπου η αγορά δεν κατανοεί την εσωτερική αξία μιας εταιρείας».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας και κάθε επενδυτής έχει τους αγαπημένους του. Μπορεί να θέλετε να εστιάσετε στο πώς διαπραγματεύεται μια μετοχή σε σχέση με τα κέρδη ή τις ταμειακές ροές της εταιρείας, για παράδειγμα.

Όποιο μέτρο και αν επιλέξετε, όσο πιο πολύ έχει ανέβει η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας, τόσο πιο πιθανό είναι να διαπραγματεύεται ακριβότερα σε σχέση με τους ομολόγους της, την ευρύτερη αγορά και τους ιστορικούς μέσους όρους της. Και τείνει επίσης να υπάρχει κάποια μέση αντιστροφή.

Οι ενεργειακές μετοχές ήταν οι πιο υποτιμημένες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morningstar. Και μετά από μια άνοδο 59%; «Είναι ο τομέας που τώρα θεωρούμε ότι είναι ο πιο υπερτιμημένος», δήλωσε ο Sekera.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News