Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 11:00 ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην CVC Capital έναντι 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά και χρέος περνά η Vivartia

Στην CVC Capital, έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά και ανάληψη χρέους, περνά ο έλεγχος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων Vivartia. Το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) -που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Vivartia- αποφάσισε χθες ομόφωνα να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης αγοροπωλησίας μετοχών της Vivartia που συμφωνήθηκε με τη CVC. Αυτό προβλέπει την καταβολή 175 εκατομμυρίων σε μετρητά, εκ των οποίων 161 εκατομμύρια αναλογούν στην MIG και τα υπόλοιπα στους μετόχους μειοψηφίας, και την ανάληψη χρέους ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ.

Η MIG θα καταβάλει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων σε μετρητά στην Πειραιώς έναντι των δανείων της από αυτήν και έχει συμφωνήσει με την τράπεζα την παράταση αποπληρωμής του υπολοίπου κατά μια τριετία.

Παράλληλα σε μια ξεχωριστή συμφωνία η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank συμφώνησαν με την CVC Capital να της αποδεσμεύσουν τα cross collateral, τις αλληλένδετες εξασφαλίσεις δηλαδή μεταξύ των θυγατρικών της Vivartia (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, εστίαση) για τον δανεισμό της από αυτές με την καταβολή 75 εκατομμυρίων σε μετρητά. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 50% του δανεισμού του βραχίονα της εστίασης ύψους 150 εκατομμυρίων προς τις τρεις αυτές τράπεζες που θεωρείται, μετά το χτύπημα της πανδημίας, και ο πλέον πληττόμενος και ευάλωτος. Σημειώνεται πως η εστίαση βαρύνεται με επιπλέον 20 εκατομμύρια τραπεζικών υποχρεώσεων προς την Πειραιώς.

Έτι περεταίρω εκτιμάται πως η εν λογω δραστηριότητα θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Την αρχιτεκτονική της συμφωνίας αυτής και τα σχετικά ποσά αποκάλυψε επακριβώς η Καθημερινή σε σχετικό δημοσίευμά της στις 8 Νοεμβρίου.

 

Vivartia: EBITDA κέρδη 63 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο

Η Vivartia το 2019 είχε πωλήσεις της τάξης των 629 εκατομμυρίων και κέρδη EBITDA 63 εκατ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους φέτος, οπότε και ξεκίνησαν τα lockdown, σημείωσε μία κάμψη της τάξης του 13% ως εταιρεία, η οποία όμως προέρχεται κυρίως από την εστίαση καθώς η Δέλτα και Μπάρμπα Στάθης παρέμειναν εν πολλοίς ανεπηρέαστες.

Επιπλέον χθες Δευτέρα η MIG ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της στην πληροφορική Singular Logic στην κοινοπραξία Epsilon Net και Space Hellas. Το συνολικό αντάλλαγμα της συναλλαγής, περιλαμβανομένου του τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών και του τιμήματος για τη μεταβίβαση δανειακών υποχρεώσεων της Singular Logic προς την Πειραιώς, θα ανέλθει στο ποσό των 18,05 εκατομμυρίων . Από το συμφωνημένο τίμημα προκαταβλήθηκε ήδη στη MIG το ποσό των 1,805 εκατομμυρίων. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα λάβει χώρα μετά από την διενέργεια επιβεβαιωτικού νομικού και λογιστικού ελέγχου από τις αγοράστριες και την έγκριση από τα αρμόδια όργανα της MIG.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της Epsilon Net το συνολικό

 

αντάλλαγμα για την εξαγορά του 99,61% της Singular Logic θα εξοφληθεί με

 

αναλογία 50% για την καθεμία εκ των Epsilon Net και Space Hellas. Οι δύο

 

εταιρείες κατέβαλαν ήδη με την ίδια αναλογία την προκαταβολή των 1,805 εκατ.

 

ευρώ. Η Singular Logic μεταβιβάζεται απαλλαγμένη από το σύνολο των δανειακών

 

υποχρεώσεων της, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων κονδυλίων παθητικού που σχετίζονται

 

με δανειακές υποχρεώσεις προς την Πειραιώς και την MIG.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News