Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 10:39
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες εστίασης στο άνοιγμα «ακορντεόν»

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες εστίασης στο άνοιγμα «ακορντεόν»

Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο μόνιμου «λουκέτου» βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, με το παρατεταμένο lockdown, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα μέτρα στην τήρηση αποστάσεων στους εσωτερικούς χώρους και τον αριθμό των πελατών να συνεπάγονται ακόμη πιο χαμηλό τζίρο. Την ίδια στιγμή, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης δεν προβλέπεται σε κανένα σενάριο άρσης του lockdown τις επόμενες εβδομάδες και μέσα στις γιορτές, την ώρα που οι επιχειρηματίες αντιδρούν στο λεγόμενο «σενάριο ακορντεόν», με διαλειμματικό άνοιγμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίσει να επιτρέψει το άνοιγμα των εστιατορίων τις ημέρες των εορτών, αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται ιδιάιτερα επιφυλακτικοί για το κατά πόσον τους συμφέρει να ανοίξουν για λίγες ημέρες, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για έναν κλάδο με αρκετές ιδιαιτερότητες, δεδομένου ότι οι πρώτες ύλες αποτελούνται από ευπαθή προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους την περίοδο των εορτών, γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Το σενάριο δεν αφορά μόνο τα μπαρ και νυχτερινά καταστήματα για τα οποία δεν γίνεται ουδεμία συζήτηση αλλά για το σύνολο της εστίασης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, το άνοιγμα της εστίασης με τη λογική του ακορντεόν θα ήταν καταστροφικό. «Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο», τόνισε ο κ. Καββαθάς μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. 

Ο κ. Κάββαθας κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης και επιδότητης των επιχειρήσεων του κλάδου, με επιδότηση 30% του τζίρου που είχαν τον Δεκέμβριο του 2019, ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε τον παράγοντα του πολλαπλασιαστή, δηλαδή το γεγονός ότι η εστίαση συμπαρασύρει και άλλους κλάδους. Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Ακόμη και στην «δυνατή» περίοδο του καλοκαιριού, ο τζίρος των επιχειρήσεων της εστίασης ήταν δραματικά μειωμένος. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά31,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο ζήτημα της εστίασης αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη εξίσωση». Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει ο κλάδος, δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι είναι το ζήτημα των εστιατορίων. «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News